holi

Páginas: 4 (755 palabras) Publicado: 20 de enero de 2014
Literatura Valenciana
1. EXPLICA EN QUINA MESURA EL CONTEXT SOCIOPOLÍTIC DELS ANYS POSTERIORS A LA GUERRA CIVIL FINS ALS ANYS 70 CONDICIONA LA PRODUCCIÓ NARRATIVA DE L’ÈPOCA.
Els canvis políticsvan començar 1939. Un dels objectius bàsics era la substitució de les llengües minoritàries pel castellà. Franco va fer que el català tinguera menys terreny que en els segles anteriors, abolint laGeneralitat, l’ Estatut i els partits polítics, i va prohibir l’ ús públic i oficial del català, i el seu ensenyament. Els intel·lectuals es van haver d’exiliar, incloent la gent de totes les generacionsi de totes les tendències, com es el cas de Pompeu Fabra o Mercè Rodoreda.
Després del 1939 la novel·la en català reapareix lentament, però els escriptors exiliats van preferir editar les seuesobres a Catalunya. Un pas significatiu va ser la convocatòria del premi Joanot Martorell de novel·la.
Una gran quantitat de narrativa durant la postguerra rebutja el tractament directe amb la realitat,i intenta explicar-la a través dels mites (Mite, Jordi Sardenas). Altres autors opten per la literatura imaginativa, on s’ha de llegir metafòricament; i apareix una nova tendència que és la novel·lapsicològica com Combat de nit d’ Espinàs.
En 1959 gràcies a una dictadura més permissiva va tindre lloc l’accés dels escriptors amb un funcionament menys restringit del català. A finals dels seixantala novel·la va recuperar l’hegemonia entre el públic lector.
Però als 70 es va incorporar a la narrativa escriptors que pertanyien a promocions literàries anteriors com Joan F. Mira.

2. EXPLICALES CARACTERÍSTIQUES MÉS IMPORTANTS DE L’OBRA LITERÀRIA D’ENRIC VALOR.
Les rondalles d’Enric Valor es caracteritzen per la passió de contar i la voluntat de difondre el coneixement del país, delpaisatge i de la llengua. Valor no es va limitar a transcriure els relats orals del nostre folklore, sinó que en va novel·litzar els personatges i les circumstàncies. El resultat ha sigut la creació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Holi
  • Holi
  • Holi
  • Holi
  • holi
  • holi
  • holi
  • holi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS