holi

Páginas: 10 (2267 palabras) Publicado: 26 de enero de 2015
El període d'entreguerres presenta per a l'economia mundial profundes modificacions respecte a la d'abans de 1914. Els anys 20 veuen com s'intensifiquen alguns aspectes de la segona revolució industrial, com la concentració capitalista o la intensificació de les relacions entre els diferents capitalismes estatals. D'altra banda, la guerra de 1914 va ser responsable d'un canvi important enl'equilibri entre els principals estats industrialitzats. Ocupats a destruir-se, als estats europeus s'empobreixen considerablement, mentre que els EUA es configuren com l'economia dominant. Ells són, doncs, després de la guerra, el primer país exportador de capitals i de mercaderies i el primer creditor dels països europeus.
El fenomen econòmic que dóna a aquest període tot el seu significat és elcrac del 29. Els vint anys d'entreguerres es poden dividir en dues etapes contraposades: una, la dels anys 20, d'expansió de l'economia mundial, i una altra, durant els anys 30, de depressió. Configuren un cicle econòmic complet típic del sistema capitalista, però excepcional per la gravetat de la crisi i de la depressió subsegüent, amb conseqüències socials i polítiques de gran abast.
La faseexpansiva del cicle
Després d'una crisi profunda però breu posterior a la guerra i es pot definir una crisi de reconversió d'unes economies orientades fins aleshores cap a la guerra, s'entra en una fase expansiva que durarà fins al 1929. A part de la Gran Bretanya, aquesta expansió és perceptible arreu del món. Els Estats Units, que es beneficien de la seva nova posició, experimenten una importantexpansió de la indústria, estimulada tant per la intensa demanda dels països devastats per la guerra com per l'augment de la seva demanda interna.
Es desenvolupa un veritable boom de la construcció, i dues indústries sorgides de la segona revolució industrial, com la de l'automòbil i la de les construccions mecàniques, són les veritables indústries motrius del període.
El rol de la indústria del'automòbil fou essencial en la mesura que exercia potents efectes multiplicadors sobre nombroses activitats: refineries i distribució de carburants, pneumàtics, equipaments de carreteres, etc. La indústria de components elèctrics produeix en massa i popularitza el consum de nous elements.
La permanència dels equilibris
Malgrat l'expansió econòmica, resten durant aquests anys tot un seguit deproblemes no resolts que comporten un creixement molt fràgil. Els principals són els següents:
Els països que fins llavors absorbien l'emigració europea començaren a tancar les seves fronteres als emigrants. Es frenen considerablement les migracions intercontinentals, i per Europa ja no existirà una vàlvula de seguretat demogràfica.
Les barreres aranzelàries i, per tant, el proteccionisme econòmic esmantenen un cop acabada la guerra, dificultant els intercanvis internacionals. Les reparacions i els deutes de la guerra tampoc no ajuden a mantenir l'equilibri d'aquests intercanvis.
Els productes agrícoles i les matèries primeres de base coneixen preus extraordinàriament baixos. Una crisi agrària profunda es manté alguns països americans en contrast amb la prosperitat industrial. Els preusindustrials pugen molt més que els agrícoles i converteixen els pagesos en víctimes d'aquests escurçaments de preus.
Totes les grans monedes, excepte el dòlar i la lliura esterlina, veuen disminuït el seu poder de compra. Durant la dècada dels 20 els problemes monetaris i les devaluacions són un problema permanent.
El crèdit internacional no funciona amb la mateixa perfecció que abans del 1914.existeix una massa important de capitals errants que s'inverteixen a curt termini en els mercats que en un moment donat consideren més interessants i que pertorben, donada la seva imprevisibilitat, les balances de pagaments d'un altre país.
En plena prosperitat el mercat de treball sembla saturat. Els nivells d'atur es mantenen relativament alts. Des de 1927-1928, l'atur s'incrementa en la major...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Holi
  • Holi
  • Holi
  • Holi
  • holi
  • holi
  • holi
  • holi

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS