Home

Páginas: 14 (3279 palabras) Publicado: 7 de noviembre de 2010
BREU RESUM: Antiga Mesopotàmia
Mesopotàmia significa: (país) entre rius, l'Antiga Mesopotàmia localitzada a l'actual Iraq tenia una terra molt fèrtil a causa de la presència dels rius Tigris i Eufrates que desemboquen al Golf Pèrsic, és un territori que està envoltat de deserts. Aquestes terres van ser ocupades fa més de 5000 anys aC. pels sumeris, que van construir les primeres ciutatscom: Ur i Lagash sobre pujols i les van fortificar per defensar-les d'altres pobles que cercaven un millor lloc per a viure. Cada ciutat es governava a si mateixa, eren estats independents.

Les civilitzacions fluvials són les ciutats que es van formar a la riba de grans rius com: el Tigris i l'Éufrates a Mesopotàmia; el Nil a Egipte; l'Indus a Índia; i els rius Groc i Blau a la Xina.

Per alsgrecs entre el Tagos (Tajo) i l'Anas (Guadiana) hi havia una mesopotàmia, habitades principalment per celtes (Estrabó , Geographica, III, 1, 6).

Cultures neolítiques i calcolítiques de Mesopotàmia[1]

El Neolític a Mesopotàmia comença cap el 7000 aC amb l’eclosió de les primeres cultures agrícoles i després els primers poblets, fins arribar a les ciutats sumèries cap el 3700 aC.

Elssumeris es creu que es van desplaçar del nord-oest cap al país entre els dos rius cap el 4000 aC, i van substituir (i es varen barrejar) a les poblacions locals.

Jarmo, o Qalat Jarmo, és una ciutat al peu de les muntanyes Zagros on s’han trobat restes arqueològiques que estableixen que es un dels primers llocs del mon on es practicava l’agricultura cap el 7000 aC. Es va trobar als anys 40 delsegle XX i va ser excavat per experts entre 1848 i 1955

La cultura de Umm Dabaghiya s’estengué del 7000 fins després del 6000 aC i suposa una consolidació de l’agricultura, amb acumulació de productes per la redistribució i potser les primeres aparicions de caps

La cultura de Hassuna (Tell Hassuna) es va desenvolupar a continuació, a la zona de Mossul, amb aparició de la ceràmica, forçatreballada, i les primeres construccions. S’estengué de cap el 6000 aC al 5300 aC.

Al mateix temps es desenvolupa mes el nord la cultura Halaf que s’estendrà de cap el 5800 aC fins el 4500 aC, a la vall del Khabur, on la ceràmica es mes estilitzada i pintada
La cultura de Samarra es desenvolupa des prop del 6000 aC fins al menys el 5000 aC simultània a la de Hassuna. Al haver-hi menys pluges es vanecessari emmagatzemar mes productes. La ceràmica esta feta per especialistes, i l’agricultura esta mes desenvolupada amb evidencies de irrigació. Es practica la pesca.

Al 4500 aC apareix la cultura d'Ubaid (del lloc que es va trobar primer) a Sumèria. Es caracteritza per una ceràmica desenvolupada i característica i l’aparició de petits poblets de agricultors i pescadors, amb restesd’enterraments amb acompanyament d’alguns ritus. La cultura s’estengué cap el nord substituint la cultura de Halaf.

Es divideix en tres períodes:

- Eridu (4500 aC-4100 aC)
- Hajji Muhammad (4100 aC-3750 aC)
- Uruk (3900 aC-3500 aC)

Les primeres ciutats

[pic]
Ciutats sumèries el 3000 aC
Les primeres ciutats principals esmentades son tretze: Akshak, Sippar, Kish, Nippur, Larak, Adab, Umma,Lagash, Uruk, Badtibira, Ur, Eridu i Larsa.

Els semites a Mesopotàmia

El semites eren nòmades que habitaven a les rodalies de Mesopotàmia i cap a la península aràbiga. Es van estendre per Mesopotàmia i Síria on donaren origen a grups regionals: els Beduins, els Arabi, els Amurru (Amorites o Amorreus) i el Acadians. Sobre el grup dels Amurru cal dir que varen fundar nombrosos estats, ivan originar diversos grups regionals: els arameus, els canaanites, els hebreus i els fenicis. Sobre els acadians, que interessen pel seu paper a Mesopotàmia, cal parlar-ne més detalladament.

Les primeres hegemonies

La Llista de reis sumeris[2] esmenta gran quantitat de reis. Alguns dels primers tenen una durada de regnat impossible.

Primera dinastia de Kish

Podem suposar que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Home
  • Home
  • soy homo
  • homo
  • home
  • Homo
  • Home
  • Home

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS