Hominización

Páginas: 5 (1076 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2013
TEMA 3 DE FILOSOFÍA, Hominització
Naturalesa i cultura
En la naturalesa la conducta del ésser humà no es pot explicar de d’un punt biològic. A diferència dels altres animals, l’ésser humà té un componen cultural que se superposa a la seva dimensió biològica.
El natural en les persones es l’herència biològica dels nostres pares. Elements genètics que rebem de manera innata (la tenim des de quenaixem).
També tenim una dimensió cultural no innata, sinó que l’anem adquirint a través de procés de socialització (aprenentatge interior que augmenta a mesura que anem aprenent els elements de la cultura on vivim: la llengua, el menjar, com ens vestim...).
Teories sobre l’origen de l’ésser humà
Per conèixer alguna cosa, primer em de saber els seus orígens. En el ésser humà succeeixen Lesteories evolucionistes: tenen el seu origen en la Grècia clàssica. Anaxímedes (S. VI aC.) va crear una teoria que ningú va creure en aquell moment, per més tard al S. XIX dC, ja es va creure. Per tant, durant el S. VI aC i el S. XIX dC, la teoria era el fixisme.
El fixisme (teoria que fixa les coses): Creia que les espècies eren sempre iguals. Per es va anul·lar al S. XIX.
Fixisme
Teoria que diuque les espècies animals i les vegetals són iguals. El grecs pensaven en aquesta teoria i afirmaven que eren eternes (les espècies).
Plató i Aristòtil van ser dos fixistes.
Aristòtil va fer una classificació en les espècies, esquema que més o menys seguim actualment. Essencialista del ésser humà Cada espècie de la seva essència. I, respecte el ésser humà, això es racional.
El fixisme creuque existeix una naturalesa fixa i determinada que concedeix al ésser humà un paper central al món.
Creacionisme
Sosté la idea que l’ésser humà està creat per Déus (religions monoteistes).
El cristianisme i el judaisme accepten el relat que s’explica en la Bíblia. En el llibre de Gènesis (Adán i Eva) van haver molts pensadors (Sant Agustí, Sant Tomás, George Cuiver i Linné). Aquests, erencreacionistes i fixistes a la vegada.
El fixisme tenia moltes errades. Per aquest motiu van sorgir les teories evolucionistes segons les quals les coses no són sempre igual.
El primer pensador va ser Lamark (1744 – 1829) era creacionista i evolucionista. Ell proposà una teoria de l’evolució basada en la transformació. Segons les quals les espècies es transformen progressivament perfeccionant-se ifent-se més complexes.
Aquesta teoria es basada en l’adaptació al medi.
La adaptació al medi va produir transformacions morfològiques. La idea de la funció crea al òrgan aquests canvis morfològics que passen a la generació següent.
Darwin (1809 – 1882) autor que perfilà la teoria evolucionista. Mecanisme d’evolució triple:
* Lluita per la supervivència.
* Selecció natural.
* Variacióde naixement: Variacions en la descendència des de que naixem, i els millors adaptats al seu entorn, sobreviuen en la lluita de la supervivència. I per tant aconsegueixen reproduir-se. La seva variació és seleccionada i passa a la descendència.
Mutacionisme
Les mutacions es produeixen pels gens.
Teoria Sintètica de l’evolució combina el mutacionisme amb la teoria de Darwin (Darwinisme).Aquesta teoria explica que l’ésser humà procedeix de la matèria inanimada que en un moment van originar organismes capaços de reproduir-se. D’aquí es va fer una selecció natural dels individus més adaptats. I els descendents poden tenir mutacions genètiques, que quan són favorables es transmeten i procedeixen una millora en la espècie.
L’ésser humà prové de la família dels primats. Avantpassat comú quees va extingir en períodes de temps molts grans.
Implicacions filosòfiques de l’evolució
Negació de l’antropocentrisme:
* L’ésser humà no ocupa un lloc central en l’univers.
* Negació de la telenomia: no existeix una finalitat en l’univers, sinó que l’evolució és un procés de l’atzar i de casualitat.
* Negació del racisme: totes les races humanes són de la mateixa espècie....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Hominizacion
  • Hominizacion
  • Hominizacion
  • Hominización
  • Hominizacion
  • La Hominización
  • Hominizacion
  • Hominizacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS