HPC UF1

Páginas: 7 (1721 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2015
HPC UF 1
Sessió 4 (exercici a classe) 27/10/2015
Exercici final: presentar el 12/11/2015

La concepció lineal de la història que té Marx és judeocristiana.
Comunisme primitiu (Divisió social treball) – Societat esclavista – Societat feudal – 1848 Societat Capitalista – Revolució – Dictadura – Comunisme (esquema)

El comunisme primitiu (època més antiga) la gent vivia en clans reduïts. Quan escreen les primeres societats es dona la primera divisió social del treball. Això fa que dins la tribu es creïn diferents llocs de treball. Això implica que hi hagi gent que es dediqui a les armes.
El primer nivell de societat es diu esclavista i al llarg de la història hi haurà dos grans blocs:
Un que serà la classe dominant (Romans, Patricis...) i altres que diu que en cada època hi ha una classedominant que té uns interessos concrets, una classe més amplia i dominada que seria l’antitesi i després entre aquestes surt l’antitesi.
L’antitesi seria els interessos de la cleva, són dos termes socials filosòfics contraposats. Es resol amb un tercer que és la síntesi.
D’aquí s’en deriva que la història segons Marx està en moviment, i el que la fa evolucionar és l’oposició entre classessocials, la lluita de classes és el motor de la història. És històric perquè es basa en la base de la història i es dialèctic perquè utilitza (tesi, antítesi, síntesi) per entendre-ho.

Marx tenia una una base filosòfica de que tots nosaltres som uns èssers socials. No som individualistes. Hi ha unes estructures socials que et canvien la manera de ser, et porten per un camí que no és propi.
La granpretensió de Marx és considerar que la història va en aquesta línia (esquema), per avancar el futur amb plenitud, etc.

La societat capitalista. Està organitzada a partir d’una infraestructura económica, que és el nucli de tot. Com es creen els productes, les riqueses i com es distribueix. La indústria és molt important. A partir d’un salari.
Plus-valua: el treballador no cobra un salari equivalental producte que ha generat. El diferencial s’el queda l’empresari.
El gran problema del capitalisme, és això ja que una gran part del que es genera, s’el queda el propietari i no el treballador, però ho reperteix en escoles, hospitals, vivendes...
La dictadura del proletariat, és això però ja no hi ha propietat privada dels mitjans de producció.
Marx està en contra de que aquests grans mitjans deproducció siguin privats. Quan passen a ser públics, l’esperit competitiu poc a poc anirà desapareixent.
Uns es queden molt i els altres s’han de quedar amb les sobres.

D’aquesta infraestructura econòmica apareixen super-estructures: l’escola i l’educació (educar en uns valors de conformitat, de no criticar el sistema, etc. és un reflex dels interessos econòmics), la familia, les lleis (estanfetes per protegir la propietat privada), convincions patriòtiques, la cultura, la religió. Hi ha diveres super-estructures creades per alienar les persones.
Cada super-estructura crea un rol, que es assumit pels propis propietaris. El rol del bon ciutadà, que compleix totes les normes. El rol de pare de família com cal, aquell que imposa les normes. El rol del patriota. El rol del fidel d’unareligió.
La societat es tan sutil i tan sofisticada que implanta un rol que s’assumeixen.
*Alienació.

En una societat el determinant és la infraestructura econòmica, és materialista.
Marx és materialista, per això vol que es transformi la infraestructura de l’economia.
L’essencial és canviar l’estructura econòmica. Tot passa a l’Estat, ja no hi ha un propietari que s’ho queda tot.
L’objectiu deMarx és eliminar l’Estat.
Quant més treballes més dones plus-valua a aquell que t’oprimeix.
Marx amb el seu manifest pretén obrir els ulls de la societat, per moure’t a l’acció.
Si ens neguem a utilitzar la violència mai arribarem a la plenitud. (El fin justifica los medios, Maquiavel).

Maquiavel·lisme: l’objetiu general està per davant dels procediments que s’apliquin. El mitjà justifica la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Gadamer HPC
  • Cluste Hpc
  • HPC
  • UF1
  • HPC Construccion politica del Estado
  • UF1 Elementos Resumen
  • Glossari UF1 Cognitiu
  • HPC El Estado Emp Rico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS