ht6t6h

Páginas: 36 (8787 palabras) Publicado: 13 de febrero de 2015
Dossier d’Economia de l’Empresa 2 amb la teoria per les PAU 2013


BLOC 1: La informació econòmica i financera en l’empresa

La comptabilitat: concepte i objectius

La comptabilitat és la ciència econòmica que estudia el patrimoni empresarial, tant de manera estàtica com dinàmica. Això vol dir que estudia, d’una banda, el patrimoni en un moment determinat i, de l’altra, les variacions ques’hi van produint.

Amb l’anàlisi dinàmica de la comptabilitat s’obté el resultat econòmic de l’empresa, de tal manera que es té constància de tot allò que ha fet possible arribar a aquest resultat.

La comptabilitat proporciona informació a l’empresa. La informació és una eina molt important de la nostra societat, i en el món empresarial es fa cada dia més imprescindible, sobretot pelscontinus canvis que es produeixen a causa del desenvolupament tècnic i la forta competència entre les empreses. Mitjançant la informació econòmica, la direcció de l’empresa podrà prendre decisions de manera més encertada. La importància de la comptabilitat dependrà, per tant, de la informació que sigui capaç de generar i de subministrar als diferents usuaris.

L’objectiu de la comptabilitat ésproporcionar informació econòmica a diferents nivells de l’empresa:

- A la direcció, perquè tingui informació suficient per prendre decisions i poder planificar el futur de l’empresa.
- A les persones que en són propietàries o accionistes, perquè puguin comprovar que els seus interessos estan ben protegits.
- Als treballadors i treballadores, ja que dels resultats de l’empresa en dependrà lacontinuïtat del seu lloc de treball.
- Als creditors de l’empresa, perquè puguin saber si aquesta presenta prou garanties per a la seguretat dels seus crèdits.
- A Hisenda Pública, per poder controlar el pagament d’impostos.

La funció de la comptabilitat és recollir i quantificar informació que es genera en l’empresa i comunicar-la als usuaris finals de manera que, un cop verificada i analitzada,pugui influir en la presa de decisions.

La comptabilitat ha de presentar una imatge fidel del patrimoni de l’empresa, de la situació financera i dels resultats de l’empresa.

La tasca del comptable és registrar tots els fets comptables i elaborar els comptes anuals. Després ell mateix o algú altre, podrà utilitzar tota la informació comptable per poder gestionar millor l’empresa i prendre lesdecisions oportunes.

El patrimoni empresarial: concepte, masses patrimonials d’actiu i de passiu

El patrimoni empresarial és el conjunt de béns, drets i obligacions que té una empresa i que es poden valorar monetàriament.

Patrimoni net = Béns + Drets – Obligacions

Actiu = Béns + Drets; Passiu = Obligacions

Patrimoni net = Actiu – Passiu; Actiu = Patrimoni Net + PassiuL’actiu reflecteix l’estructura econòmica de l’empresa, és a dir, l’estructura de les seves inversions, o destí dels seus fons. És l’aplicació dels recursos (a què es destinen els diners).

El passiu reflecteix l’estructura financera de l’empresa, és a dir, l’origen dels recursos de què disposa l’empresa (d’on surten els diners).

Les masses patrimonials són agrupacions de diferents elementspatrimonials que tenen característiques semblants.

Les masses patrimonials de l’actiu són:

En l’actiu no corrent (a llarg termini, més d’un any):
1) Immobilitzat intangible: elements immaterials que possibiliten l’activitat productiva de l’empresa i que es tenen a llarg termini (a més d’un any)
2) Immobilitzat material: elements físics que es preveu que durin més d’un any i que serveixen per al’activitat productiva de l’empresa
3) Inversions immobiliàries: inversions en terrenys o construccions adquirits per tenir més rendibilitat (llogant-los o venent-los més endavant)
4) Inversions financeres a llarg termini: actius financers pensats per a tenir a més d’un any

En l’actiu corrent (a curt termini, menys d’un any):
5) Existències: béns que es pretén tenir-los menys d’un any...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS