Humanismo

Páginas: 3 (560 palabras) Publicado: 2 de abril de 2013
L'HUMANISME

1. Introducció:
- Definició: nou corrent de pensament que centra la seva activitat intel·lectual en l'home i no en Déu. Es passa, per tant, d'una mentalitat teocentrista a unamentalitat antropocentrista. Confien en l'home perquè és l'únic capaç de donar resposta a qüestions fonamentals de la vida, capaç de reflexionar i raonar.
- Naixement: neix a Itàlia durant la segonameitat del segle XIV.
- Models a seguir: en la recerca de models a seguir els humanistes italians es fixaran en les obres clàssiques, grecollatines (Plató, Ciceró, Ovidi, Sèneca...), ja que són vistes coma models de bellesa.
- Principals humanistes italians: Petrarca, Dant, Boccaccio són els primers humanistes italians que escriuran amb la funció principal de crear bellesa. A partir d'aquí laliteratura començarà a considerar-se una realitat artística.
2. L'humanisme català
- Context històric
- Penetració a la corona d'Aragó: Pere III va reformar la Cancelleria Reial i hi va crear unaoficina literària amb la finalitat que els seus escrivans (funcionaris) traduïssin al català totes les obres llatines i italianes d'interès per al rei o al príncep. Els funcionaris de la Cancelleria Reialhavien de dominar el català, l'aragonès i el llatí, i havien de tenir coneixements de gramàtica, retòrica i història. Varen ser ells que quan escrivien en català es deixaven influenciar per la sintaxillatina i d'aquesta manera el català sofrí una renovació estilística i esdevingué més culta, més madura i més bella.
- Bernat Metge: és l'humanista català més important i el primer prosista catalàque escriu amb el propòsit exclusivament literari, és a dir, amb la bellesa com a finalitat.
Vida:

De jove ja va entrar al servei de Pere III i, en morir aquest, passà a ser l'escrivà de Joan I. Ennombroses ocasions fou acusat de corrupció però no arribà a anar a presó. Després de la mort accidental de Joan I, també fou acusat i aquest cop sí que entrà a presó. Després de ser absolt, tornà a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Humanidades Y Humanidad
  • Lo humano y lo no humano
  • Lo humano y las humanidades:
  • Humanidad Sin Humanidades
  • Humanidades
  • Humanismo
  • Humanista
  • El Humanismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS