humanitats

Páginas: 6 (1435 palabras) Publicado: 10 de febrero de 2014
Palau i Fabre, Josep, "Actualitat i perennitat de Rosselló-Pòrcel", Quaderns de l'Alquimista, Barcelona, Proa, 1997
De sobte, Imitació del foc, que era una obra diversa, esdevenia una afimació que m'ajudava a afermar-me en mi mateix. Durant aquells anys -em refereixo, no cal dir, als anys quaranta-, no vaig trobar, per a la meva vocació, cap estímul equiparable al que em va procurar el granllibre de Bartomeu Rosselló-Pòrcel. Seré encara més explícit: jo cercava i trobava, en l'obra cabdal del nostre poeta llò que més tard havia de cercar i trobar, en un grau centuplicat i més alt, i en el camp de la plàstica, en l'obra de Picasso: la diversitat essencial.
Si els poemes que integren Imitació del foc els poseu per ordre cronològic, com ja ha estat fet, obteniu un llibre molt diferent[...] Un llibre de poemes solia ser ordenat atenint-se a la mètrica i als aspectes formals dels poemes (sonets, tankes, romanços) o bé obeint els gèneres literaris (sàtires, elegies, odes, cançons) o, encara, a causa de la temàtica (paisatge, amor, mort). [...] Donà al seu llibre una estructura que suposa un plantejament substancial i, per tant, metafísic, de l'element essencial del seu llibre, queés el foc. Car el foc de Rosselló-Pòrcel, el d'Imitació del foc, no és el de la llar de foc, ni el de la foguera, ni tan sols el de l'incendi. És el foc substància, subjacent en els altres i que, per tant, en certa manera els possibilita. Si el seu foc ho és tot, o si el poeta es considera comprès en l'element foc, aleshores cal que aquest abraci tots els aspectes de la creació: elsmés quotidians, els més recòndits i els més devastadors. He definit els tres apartats del seu llibre: Fira encesa, Rosa secreta, Arbre de flames.
En realitat, l'obra de Picasso posava en , enentredit, públicament, l'antic concepte de la identitat. La crítica a aquest concepte ja havia estat formulada abans per un altre poeta, Rimbaud, que la condensà en la cèlebre fórmula: "Jo és un altre."La diferència fonamental entre la diversitat rimbaudiana (car Rimbaud es renova en cada poema) i la picassiana rau en el fet que la del primer és rectilínia, com si al seu davant existís una fita o una meta a la qual ell hagués d'arribar ineluctablement. [...] la diversitat picassiana difereix considerablement de la de Rimbaud. Picasso sembla partir d'un centre, d'una plataforma o d'un punt dereferència interior al qual retorna constantment i que li permet de reprendre l'aventura en una altra direcció. Allà on el primer és rectilini, ell és radial. Diguem que la diversitat de Rosselló-Pòrcel s'assembla molt més a la de Picasso que a la de Rimbaud.
La personalitat humana havia estat sotmesa, secularment, a unes normes restrictives tan intenses que l'inhibien d'ella mateixa, quel'impedien de desplegar les seves possibilitats latents. Les tres personalitats esmentades encarnen, per a nosaltres, l'alliberació dels antics lligams, la ruptura amb aquelles presons. L'alliberació no ha pogut fer.se sense una certa violència, proporcional al grau de pressió -de compressió- que la persona havia sofert. [...] He de dir que aquesta desintegració és per a mi l'anunci d'un home nouenterament alliberat dels antics tabús, i que aquest home és encara un home a venit, que veig prefigurat en la figura de Picasso.
El seu mètode, en Imitació del foc -com el de Picasso, com el d'Apollinaire, com el de Stravinsky- és el mimetisme, que suposa una permeabilitat davant del model o de l'obra admirada molt superior a la de l'artista tradicional. Una permeabilitat que requereix laidentificació i que gairebé no és concebible sense un acte d'amor. Imitació del foc va aparèixer just en el moment que calia per salvar-nos. Si aquesta obra, aparentement no engatjada, va servir-me i va servir una generació d'universitaris -la dels anyus quaranta- a desgrat de no contenir cap himne patriòtic, ni cap discurs polític, ni cap indicació doctrinal precisa, és perquè va molt més enllà...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • humanitats
  • humanitats
  • Prova Humanitats Maig 2006
  • La ciencia ficció com a pont entre ciències i humanitats

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS