Iconografia

Páginas: 24 (5834 palabras) Publicado: 2 de noviembre de 2015
Iconografia
Llenguatge visual
Les imatges figuratives i abstractes es poden considerar com un llenguatge o sigui que hi ha uns codis i la representació de aquests codis pots arribar a conèixer el significats. Els codis no són fonemes (lletres) sinó formes.
El llenguatge visual no està tant esterilitzat com el escrit, hi ha més polisèmia.
Cal conèixer codis per saber llegir , per poderentendre i comprendre el significat de les imatges que no és únic perquè van variant al llarg dels segles.
La unitat és la forma i podríem parlar de una figura o grup de figures si és una escena.
Els llenguatges simbòlics que hi ha darrera de la imatge.
Atribut: és un objecte que acompanya a la figura i el caracteritza o que la seva caracterització ens permet identificar de quin objecte estracte.
els objectes raó de ser biografia.
En el món del art cristià alhora de representar Sants, el element biogràfica remet a la causa de la seva mort. (ex Caravaggio: Crusifixió de Sant Pere l’atribut de Sant Pere és la creu al revés (sempre es representa a S.Pere amb una creu al revés.) (ex François Duqyesnoy: Sant Andreu, es representa un ancià amb barba i una creu en forma de aspa.) Sónatributs que ens permet identificar de quin personatge es tracta. ( ex Maria Magdalena a la obra de Ribera el seu atribut és que sempre va amb un objecte, el pot d’un güents, que agafarà formes diverses en funció de la evolució de les pintures).
Hi ha altres tipus de atributs que no són personals, sinó que són genèrics a la categoria de personatges.
Ex Giotto: L’homenatge d’un home senzill aFrancesc d’Assís. Assís, Basílica superior 1297 (representa moment que una persona fa un homenatge ) La aureola o el nimbà que hi ha ens assenyala que el personatge a estat santificat per la església. En el quadre veiem la façana d’un temple romà. Situa l’acció a la mateixa ciutat de Assís, perquè en la pintura surt retratada la ciutat de Assis. ( els sants s’ens representen amb aquesta aureola )
Elsatributs també s’utilitzen més enllà de l’església com en una obra del s XVIII i una de Antiga també tenen atributs per exemple:
Hercoles persona musculós, fort, la clava de Hercules i la pell de llaó de Nemea que simbolitza el primer treball que li va fer la reina de Tebes ( atributs de Hercules)
Naptu el seu atribut és el Trident.
Com que la cultura Grega tenen una religió politeista o siguique creuen en molts Deus, i tenen una aparença humana, per tant la idea de identificació de imatges des de l’escultura grega han de posar alguna cosa per poder diferenciar els deus atribuint atributs i així diferenciar-los dels homes. I per diferenciar-los entre els deus.
També hi havia atributs per diferenciar els homes grecs. Per exemple els atletes que s’identifiquen perquè van nus i perl’estriglif o per la cinta de vencedors. O els filòsofs és representen acompanyats d’un rotlle de pergamí.
La idea de atribut és un codi que identifica personatges que els acompanya al llarg del temps.
Veurem que s’utilitza els atributs com una clau interpretativa que fa a l’espectador eludir a una realitat que és representativa.
Un dels llenguatges simbòlics que més s’utilitza dins del llenguatgevisual és la Al·legoria.
Al·legoriaés un llenguatge simbòlic que consisteix en la representació de idees abstractes a partir de la personificació. (ex amor, odi, la ciència..) tots els valors, sentiments, intel·ligència no tenen forma i per aquestes idees abstractes utilitzem la al·legoria. Hi ha de haver un home o una dona que a través dels atributs que porti s’ha d’identificar amb una ideaabstracta.
L’al·legoria s’ajusta al coneixement del codi. (ex figura femenina nua acompanyada d’un focus de llum o sigui que sosté el sol amb la mà i aixafa el món és al·legoria de la veritat ( perquè la veritat està sola, il·luminada de la intel·ligència) la veritat descoberta té una cara de alegria. ( la obra de Giam Lorenzo Bernini, la verdad revelada 1647, sabem documentalment que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Iconografia
  • Iconografia
  • Iconografia
  • Iconografía
  • iconografia
  • iconografia
  • iconografia
  • Iconografía

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS