Idea del hombre

Páginas: 5 (1233 palabras) Publicado: 8 de septiembre de 2014
Adrián González
1rBAT-A

Comentari de text:
Adaptat de P. Laín Entralgo, Idea del hombre.

L'activitat preponderantment psíquica és obra de la total estructura de la persona; ho acabo de dir. Hom pensa i digereix amb tot el seu organisme, i només així pot entendre's que hi hagi actituds corporals especialment aptes per pensar -recordar Le penseur de Rodin- i que un bon estat d'ànimafavoreix la digestió i un altre de dolent l'altera. Això no treu que el cervell sigui l'òrgan especialment executor de l'activitat de pensar i que l'aparell digestiu sigui el conjunt dels òrgans especialment encarregats de l'activitat de digerir. [...]
De "la ment" s'ha de dir el que de "la consciència" diu W. James, que no és entitat, sinó mode d'activitat; o el que reiteradament ha escrit Zubiri, queés una abusiva i errònia substantivització dels actes anomenats mentals. Activitat, afegeixo jo, de la unitària realitat estructural a la que pertanyen tant l'operació cerebral que anomenem "consciència" com l'operació gastrointestinal a la que donem el nom de "digestió". [...]
[...] la consciència humana és l'activitat d'una estructura dinàmica en virtut de la qual un ens còsmic es coneix a simateix com a persona, i l'aliè a ell és vist com la realitat de la que ha sorgit i per la que de si mateix pot fer-se problema.

QÜESTIONARI:

1. Expliqueu breument —al voltant de 40-80 paraules— les idees principals del text i com hi apareixen relacionades.

Tot i presentar centres neuràlgics especialitzats en dur a terme una determinada acció (encèfal-pensar) l’autor defensa que aquestaactivitat no es realitza exclusivament al cervell. És la totalitat de l’individu la que realitza les accions, és a dir, tota acció està subjecte al conjunt de l’organisme.
“La” ment no és un en, no és quelcom immaterial principal constituent de la realitat, no és substantivitzable perquè no existeix com a cosa, sinó que és una manera d’actuar que condicionarà els nostres actes mentals. A més amés forma part de la realitat estructural de totes les activitats.
“La” consciència humana igual que l’animal ens fa conscients de la nostra individualitat com a éssers d’una espècie en l’univers. Però només la humana és capaç de donar consciència com a individualitat de pensament personal i intransferible i lliure, capaç de simbolitzar i abstraure significat de la realitat. És comuna a tots elséssers humans però cadascú té la seva pròpia, i alhora inclou totes les possibilitats de ser que té ell mateix.

2. Expliqueu breument el significat, en el text, de les següents paraules o expressions –al voltant de 5-15 paraules en cada cas.
a. “activitat psíquica”: Facultat d’obrar a través de la ment. Activitat realitzada a l’intracòs de la persona relacionada amb el pensament.
b. “erròniasubstantivització”: “La” ment no és un en, és una manera d’actuar i per tant parlar de “la” ment és incorrecte perquè no es tracta de cap cosa, i conseqüentment és errònia la seva substantivització.







3. Expliqueu que vol significar P. Laín Entralgo quan afirma que “la consciència humana és l'activitat d'una estructura dinàmica en virtut de la qual un ens còsmic es coneix a si mateix coma persona”. Per poder respondre aquesta pregunta cal tenir en compte tot allò pertinent que hem estudiat d’aquest tema. Cal argumentar-ho.

Quan P.Laín Entralgo parla de que la consciència humana forma part d’una estructura dinàmica, es refereix a que la consciència humana és una activitat que no es desenvolupa aïlladament, sinó que està subjecte a una estructura global que és el propiindividu. Aquesta es troba en constant canvi, fruit de la capacitat de captar la realitat que l’envolta i que el porta a nous problemes els quals augmentaran i canviaran la percepció que te del medi.
Aquesta, ens dóna consciència de la nostra individualitat dins de l’espècie però també és capaç de donar consciència de pensament individual, personal. Tot i ser comuna a tots els éssers humans és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Idea del hombre
  • La idea del hombre
  • La Idea Del Hombre
  • La Idea Del Hombre
  • Idea Del Hombre
  • La Idea Del Hombre
  • la idea del hombre y su historia
  • Ideas Y Creencias Del Hombre Actual

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS