Identificació i anàlisi d’una situació que confronti i integri els valors personals, professionals i de context

Páginas: 13 (3190 palabras) Publicado: 8 de junio de 2014
E6: Identificació i anàlisi d’una situació que confronti i integri els valors personals, professionals i de context

En totes les professions socials, quan impliquen relacions humanes i constitueixen un servei, requereixen un codi d’ètica1, amb l’objecte d’orientar i regir la conducta moral dels seus membres en l’acompliment de les seves funcions.

PRINCIPIS GENERALS
Els/les DTS/AScontribueixen al desenvolupament dels éssers humans mitjançant l'acceptació dels principis bàsics següents, els quals han de tenir en compte i respectar en l'exercici de la professió:

1.1 DIGNITAT DE LA PERSONA
Tot ésser humà té un valor, independentment del seu origen, edat, sexe i creences, i del lloc que ocupa en la societat on viu, i és mereixedor de l'ajut professional específic.

1.2ACCEPTACIÓ . NO-DISCRIMINACIÓ
El/la DTS/AS, en la seva activitat professional, posa el seu treball al servei de les
persones, els grups o les comunitats i els accepta tal com són, sense que això vulgui dir acceptar tota mena de conductes.

1.3 AUTODETERMINACIÓ
Tot ésser humà té dret a prendre les seves pròpies decisions i que aquestes li siguin respectades, mentre no interfereixi enel dret dels altres. Per tant, el/la DTS/AS, en la seva tasca professional, informa les persones usuàries i clientes de les possibilitats i dels límits de la seva intervenció, dels objectius que hom persegueix, de les seves conseqüències i dels recursos disponibles.

1.4 INTIMITAT DE LA PERSONA. CONFIDENCIALITAT
Tot ésser humà té dret a la seva pròpia intimitat i que el/la DTS/AS faci un úsresponsable de la informació obtinguda en la seva activitat professional. La
confidencialitat és una característica essencial de les relacions que s'estableixen entre el/la DTS/AS i l'usuari/client. El professional o la professional té el deure de guardar secret de totes les matèries i dades que conegui de l'usuari/client i que hagi de demanar per a la seva activitat professional.

1.5PARTICIPACIÓ
Tots els éssers humans, individualment o en grup, pertanyen a una comunitat concreta; per tant, tenen dret a participar en la seva organització i han de poder cercar els mitjans adequats per tal de solucionar els problemes que els afecten en l'organització de la vida individual i social.

1.6 RESPONSABILITAT I COMPETÈNCIA
El/la DTS/AS té el deure de posar els seus coneixementsi la seva competència
professional al servei del treball que li ha estat encomanat, i d'utilitzar de manera justa, i sense fer privilegis, els recursos que li ofereix la societat.

1.7 DRETS HUMANS
El/la DTS/AS ha de respectar els drets fonamentals dels individus i els grups reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides, així com els altres acordsinternacionals que en deriven.


Un dels dilemes ètics que els professionals que treballen amb persones que estan perdent la seva autonomia i comencen a mostrar signes de dependència és el del dubte entre el valor primordial de la salut i la vida de la persona i la seva llibertat personal de no voler canviar la seva situació. Moltes d’aquestes persones són d’edat avançada, estan soles i tenenpensions baixes pel que viuen sense moltes comoditats de les que la societat actual disposa. Aquestes s’han acostumat a unes dinàmiques i unes accions vitals de les quals no es poden despendre, ja que porten massa anys vivint segons els seu criteri i els hi costa moltíssim veure que un canvi en la manera com viuen pugui ser una millora de la seva situació.
Les funcions dels professionals són acompanyar,aconsellar i orientar a la persona i els seus familiars a través de la comprensió del seu present a causa del seu passat, per poder fer front a la comprensió de la realitat de cada persona.

El dilema professionals que passaré a plantejar tot seguit és el cas d’un usuari dels servei socials bàsics. Es tracta d’un home d’edat avançada que feia poc temps que s’havia quedat vidu. Vivia sol en el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Realització i anàlisi de resultats d'un antibiograma
  • CONTEXTO I
  • Educació I Valors
  • Educació i valors
  • Identificació de minerals i roques
  • Els filòsofs i la música
  • La Vegetació I Els Sóls
  • Les plantes i els fongs

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS