Identitat cultural i etnocentrisme: una mirada des de Catalunya

Páginas: 2 (437 palabras) Publicado: 18 de octubre de 2014
Identitat cultural i etnocentrisme: una mirada des de Catalunya.
En el text hi trobem diferents definicions de cultura, però ens centrarem en els sentiments i els punts de vista de l’autor MiquelRodrigo Alsina.
L’autor no vol revelar la definició exacte de cultura, sinó com s’utilitza aquest concepte.
“La cultura és una construcció/ realització dels essers humans. És un conjunt obertcomplex, ocasionalment contradictori, de pautes de pensaments, emocions i conductes que donen vida a la cultura”
No es sent nacionalista ja que rep diferents corrents culturals, catalanes, espanyoles ifranceses i no s’identifica en cap.
Pensa que el que caracteritza a les cultures són les dinàmiques interculturals i per entendre aquesta varietat, adoptem una actitud flexible i receptiva, mitjançantl’eina del constructivisme, que és l’eina per comprendre la realitat d’una manera més pròxima i clara.
Explica que cada cultura té un tret identificatiu, que pot ser el llenguatge, la textualitat, lescostums, etc. Per exemple, el cas de Catalunya, pel que fa la llengua pròpia. I la defineix com una nació sense estat.
Busca un nou tipus d’estat d’autonomia de les institucions catalanes, per dirigirels assumptes públics i la integració a Europa.
Dirigint-se cap a una mirada intercultural, tot grup ètnic genera un cert etnocentrisme inevitable que ajuda a la seva autoconstrucció. Podem distingirdos diferents tipus d’etnocentrisme.
- Emotiva: augmenta la cohesió social. És bàsica per sentir-se que pertanys en un grup determinat.
- Cognitiva: l’esser humà necessita poder donar sentit a larealitat.
Per superar l’etnocentrisme s’hauria de potenciar la comunicació intercultural, comprendre les altres cultures. Aquest esforç de sortir d’una mateixa cultura i mirar amb altres ulls a unapersona estrangera ens permetrà per una part conscienciar-nos de les nostres característiques culturals. I per un altra, descobrir els prejudicis i estereotips que tenim en vers a un altra persona...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'Etnografia Com A Mirada A La Diversitat Social I Cultural
  • autoconcepte i identitat
  • Identitat, Diferència I Diversitat
  • La identitat i la interacció social.
  • Relleu Espanya I Catalunya
  • Catalunya i Espanya
  • Avatguardes a Catalunya i Europa
  • Catalunya i espanya xix

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS