Ignac fulop semmelweiss

Páginas: 7 (1595 palabras) Publicado: 28 de abril de 2011
IGNÁC FÜLÖP SEMMELWEISS

ÍNDEX
I. INTRODUCCIÓ

II. CONTINGUTS

III. CONCLUSIONS

IV. REFERÈNCIES

V. MATERIAL GRÀFIC

I. INTRODUCCIÓ
Ignác Fülöp Semmelweiss (18? de juliol de 1818- 13 d’agost de 1865) fou un metge hongarès doctorat en obstetrícia que desenvolupà la pràctica mèdica a cavall entre Viena i Budapest. És reconegut com una de les figures més importantsen l’antisèpsia i la prevenció de la infecció nosocomial degut a la seva perseverança en l’estudi de la infecció en el camp de la cirurgia. Un dels seus grans èxits fou la disminució dràstica de la taxa de mortalitat per sèpsia puerperal amb la imposició d’una bona higiene per part dels metges assistents als parts. La sèpsia puerperal és una malaltia infecciosa que afecta a tot l’organismedesencadenant una resposta inflamatòria general, que pot afectar tant a dones després d’un part o un avortament, com als nadons. És causada per microorganismes com els Stresptococcus agalactiae, Streptococcus pyogenes o Escherichia coli.
No obstant la rellevància de la seva figura, aquest metge no fou comprès per gran part de la comunitat mèdica, la qual el va rebutjar en diverses ocasions. La sevarecurrent inquietud sempre va anar acompanyada d’una permanent insatisfacció, i la seva vida, marcada per profundes obsessions, va acabar de forma tràgica.
II. CONTINGUTS
Semmelweiss nasqué a Buda, en la riba dreta del Danubi, en un barri comercial de la capital hongaresa. Va cursar els seus estudis elementals en el “Gimnàs Catòlic de Buda”, i es formà posteriorment, durant dos anys, en laUniversitat de Pest, a l’altra banda del riu.
Semmelweiss no decidí des d’un principi dedicar-se a la Medicina. En novembre de 1837 ingressà en la universitat de Viena per cursar els estudis de Dret, per així complir la voluntat del seu pare, un botiguer de comestibles d’origen germànic. Malgrat això, l’assistència de Semmelweiss a una autòpsia canvià el seu camí professional. Començà a estudiarMedicina a l’Allgemeines KrankenHaus, hospital general de Viena. Allà va poder presenciar en primera fila les explicacions de tres insignes metges austríacs: Joseph Skoda, professor de clínica mèdica; Carl von Rokitansky, professor d’anatomia patològica; i Ferdinand von Hebra, professor de dermatologia. Al donar-se per oberta la Escola de Medicina de Budapest(1839), Semmelweiss tornà a la seva ciutatnatal per a continuar allà la seva formació però, descontent amb l’ensenyament que se li estava proporcionant, tornà a Viena en 1841. Tres anys més tard ja era llicenciat en Medicina, i passà els dos anys següents treballant amb Rokitansky. En 1846, amb 28 anys, obté el doctorat en obstetrícia i es anomenat assistent del doctor Klein, en la primera divisió de maternitat de l’Hospital General deViena.
La secció de maternitat d’aquest hospital estava dividida en dues divisions. La primera era la dirigida pel doctor Klein, com ja hem dit abans, i una altra al cap davant de la qual hi havia el doctor Bartch. Semmelweiss va observar de seguida com la mortalitat de dones després d’haver parit era molt més elevada en la primera divisió, en la qual en 1842 s’havia registrat una xifra del 30%,però en l’any en què entrà a la plantilla augmentà fins a la descomunal xifra de 96%, que en la segona divisió, on la xifra no superava el 3%. La causa de la mort era el diagnòstic de sèpsia o febre puerperal, que es manifestava amb forts dolors, febre alta i una intensa fetidesa.
Aquestes sorprenents xifres impulsaren al metge a estudiar el motiu causant de tan alta mortalitat en la primeradivisió. Ambdues divisions rebien el mateix tracte: tenien la mateixa dieta i hàbits de neteja, hi havia el mateix nombre de dones en les dues, amb un índex de natalitat semblant i el factor socioeconòmic no era influent en l’hora d’ingressar a les dones en una divisió o una altra.
El doctor Klein donà la culpa a els estudiants de Medicina que posaven en pràctica els seus coneixements, al·legant...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Biografia de Ignác Fülöp Semmelweis
  • Semmelweiss
  • Ignaz Semmelweiss
  • Asepsia, Ignaz Semmelweiss
  • Psicoanalisis de la amistad lepp ignace
  • Ficha Bibliográfica Edison Otero: “El Caso Semmelweiss. Un Ejercicio De Externalismo Sobrio"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS