igualtat sexes

Páginas: 5 (1138 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2014
Què entens per població activa i inactiva?
La població activa és aquella gent que té edat per treballar (de 16 a 65 anys) i la població inactiva és aquella que tot i tenir l’edat de treballar, o no pot o no vol treballar.
ACTIVITAT D’ANÀLISI DE DADES
A partir de la informació que et faciliten les webs de l’ Institut Nacional d’Estadística i de l’ Insititut d’Estadística de Catalunya responles següents preguntes:

1. Com ha evolucionat la xifra de població ocupada i de població parada durant els últims 5 anys a Catalunya? Classifica’ls per sexe.
Tant els homes com les dones estan perdent llocs de treball a una velocitat increïble però tot i els dos baixar molt el nombre de gent que treballa, el cas dels homes és un pèl més dràstic perquè un dels sectors ocupats majoritàriamentper ells (com per exemple la construcció) ha caigut molt i ha provocat que la majoria d’homes que hi treballaven fossin enviats a l’atur.
Hi ha menys dones treballant que homes

2. Segons les darreres xifres publicades per l’ IDESCAT analitza en quins sectors està més ocupada la població en funció del sexe. Fes un breu anàl•lisi i comentari dels resultats.
Els homes treballen sobretot a laindustria (391 milers) i al sector dels serveis (926 milers). Mentre que les dones treballen majoritàriament al sector serveis (1183 milers) separant-se dels altres sectors en més de 1000 milers de llocs de treball.
Aquest fet és derivat a que la industria, com la construcció, sempre s’han considerat feines que les havien de fer homes perquè són tasques relacionades amb l’esforç físic ja que s’hand’aguantar llargues jornades aixecant objectes pesants o anant d’una banda a l’altre per realitzar totes les obligacions laborals.
Després, sempre s’ha vist la majoria de feines del sector serveis com a feines per a dones ( botiguera, perruquera, caixera de supermercat…) que són feines de cara al públic on les dones es desenvolupen millor i també són de poc esforç ja que el que s’ha de fer ésestar dempeus la majoria de la jornada.

3. Comprova la taxa d’activitat dels homes de 20 a 45 anys a Catalunya durant l’any 2009. En quina edat la taxa d’activitat dels homes va ser més alta durant aquest període? Analitza les mateixes dades però ara per les dones. Quines conclusions n’obtens?
La taxa d’activitat més alta durant el 2009 va ser per l’edat de 25 a 45 anys (vora el 90%d’activitat).Per les dones els resultats més elevats són de 25 a 45 anys però la seva taxa és més petita perquè voreja el 80 %. En els dos casos el percentatge més elevat és el de 31 a 44 anys.
Com a primera conclusió veig que aquesta franja hi treballa més gent degut a que aquesta edat és la més adequada per produir perquè és quan se sol tenir en plenes facultats el nivell físic i mental de cadascú.
Com asegona conclusió veig que les dones treballen menys que els homes i penso que això passa perquè les dones es queden a casa quan neixen els seus fills per cuidar-los bé.
Una altra conclusió és que tant els que comencen en el mercat laboral com els que ja tenen més de 55 anys són la població més vulnerable perquè els primers al no tenir experiència tenen contractes temporals i són els primers enser despatxats i els altres perquè com ja porten molt de temps els fan fora perquè són els que volen més drets i en aquests temps no és possible (normalment aquest grup de més grans de 55 estava acostumat a rebre molts diners sense treballar o treballant molt poc.).

4. Podries trobar la taxa d’ocupació pels immigrants segons l’activitat i el sexe?
Un estudi de CCOO sobre la situació laboraldels estrangers situa la taxa d'atur de la població immigrant en el 40,55%, això vol dir que treballen el 59,45% restant. (L’he trobat al diari digital Ara amb el link següent: http://www.ara.cat/societat/immigrants-dobla-poblacio-autoctona-Catalunya_0_960504143.html )

5. Ha hagut algun canvi que calgui destacar? Raona.
Molts immigrants decideixen tornar al seu país en comptes de quedar-se aquí...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sexo sexo sexo
  • El sexo
  • El sexo
  • Sexo
  • Sexo
  • Sexo
  • Sexo
  • Sexo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS