ikhvjh

Páginas: 24 (5817 palabras) Publicado: 6 de marzo de 2014
ARISTÒTIL:

Neix a Estagira, Tracia  al 384/3. Fill de Nicòmac metge del rei de Macedònia. Als 17 anys arriba a l’Acadèmia de Plató a on passa 20 anys.
Mort Plató, quan Aristòtil tenia trenta set anys, el succeeix el seu nebot Espeusip i Aristòtil marxa a Asos a on funda una sucursal de l’Acadèmia (no estava d’acord amb la tendència pitagoritzant que anaven prenent els successors de Plató);a Assos influeix damunt el tirà Hermias i es casa amb la seva filla adoptiva Phitya. Posteriorment passa a Mitilene ( Lesbos), a on coneix al que serà el seu deixeble més famós: Teofastre.
Convidat per  el rei Filip  a Macedònia es fa càrrec de l’educació de Alexandre Magne . Al 338 Filip de Macedònia derrota les ciutats de Tebas i Atenes, la qual cosa significa el final del sistema polític de lapolis. Posteriorment, Alexandre el Gran sotmetrà la resta de polis gregues
Quan Alexandre puja al trono Aristòtil marxa a Atenes i funda el Liceu al 335 ac.
En morir A. Magne té que fugir d’Atenes per la reacció contra els macedònics. Mor al 322 -321.
“Aristòtil va morir un any després d’Alexandre; va ser, donç, testimoni, en els seus últims anys, de la liquidació de la independència de lespolis –especialment d’Atenes- que tant havien apreciat els seus ciutadans.
“En els seus escrits (...) Aristòtil defensa encara la polis com a unitat ideal de societat, com si no fos conscient de la irreversibilitat dels fets. Els filòsofs que el seguiren immediatament ja van abandonar aquest ideal i es van dedicar a cercar el que els anomenaren L’ideal del savi, es a dir, la manera de viure que,lluny de les preocupacions polítiques, els orientés en aquella situació d’anonimat i inseguretat (...)”
Llibre de text Ed. Teide, pàg. 65.

OBRES
tres períodes que coincideixen en l’estada a l’acadèmia, l’estada a Asos i Mitilene i el període del Liceu
Dues classes d’obres: les anomenades exotèriques, en forma de diàlegi que s’han perdut casi del tot.
i, les anomenades pedagògiques, que son apunts de classe. Aquests apunts varen ser recopilats , posteriorment, seguint un ordre temàtic, la qual cosa fa impossible, o molt difícil, saber l’ordre de redacció original.

1é període: Eudemo o sobre l’ànima (segueix la teoria platònica);
Protètic : defensa la teoria de les Idees; algunes parts de la Física i dela Lògica pertanyen a aquest període

2n període: Sobre la Filosofia ja comença a criticar a Plató, especialment la teoria de les idees - número (interpretació que feren els seguidors pitagoritzants de Plató a l’Acadèmia després de la seva mort): “si existeixen uns nombres distints dels matemàtics, diu Aristòtil,  no els coneixerien”.
Insinua la idea del Primer motor immòbil  i argumental’existència de la divinitat basant-se  en els graus de perfecció (si podem afirmar que quelcom o qualcú és més o manco perfecte és en relació a un màxim de perfecció. Si no existís un ésser absolutament perfecte, no hi hauria res més o manco perfecte)
Probablement part de La metafísica ja pertany a aquest període i, també De Caeolo i “De generatione et corruptione

3r període: Enorme producció recollida pel seus deixebles  de forma una tant artificiosa. Andròmic de Rodas va fer una edició completa al 50 aC.
a) escrits de lògica recollit amb el títol Organon
b) escrits metafísics de  distintes èpoques. El nom li va donar un peripatètic (Els deien així pel costum d’Aristòtil de passejar mentre donava les seves classes) seguidor de Aristòtil  i anterior a Andròmic

c) Obres de filosofianatural, psicologia, etc.:FISICA . Son nou llibres, dels quals els dos primers pertanyen al període platònic. En realitat eren una sèrie de monografies independents reunides artificiosament en un sol llibre
Moltes mes obres: Metereològics, Història dels animals, de Generatione animalium…
d) Obres d’etica i política La magna ètica, Etica a Nicòmac (La més important i que es pot atribuir en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS