Ilerda

Páginas: 4 (998 palabras) Publicado: 7 de febrero de 2014
LA BATALLA D'ILERDA

La batalla d'Ilerda és un episodi de la Guerra Civil entre les tropes de Juli Cèsar i Gneu Pompeu la qual va tenir lloc l'any 50 aC a la ciutat romana, en l'actualitat Lleida.Quan va morir Cras 53 aC els vincles amb els altres dos membres del Primer Triumvirat, Pompeu i Cèsar, van quedar dissolts. Davant un creixement de la popularitat i el poder de Juli Cèsar, elSenat Romà, el qual veia aquest general com a un potencial dictador amb aspiracions monàrquiques les quals podien acabar amb la República Romana, va aliar-se en els anys 52-51 aC amb Pompeu alqual consideraven igualment un enemic de la república, però en menor escala que Cèsar.
El Senat, instigat per Popeu, va obligar a Cèsar a transmetre els seus poders al successor designat pel Senat i a dissoldreel seu exèrcit.
Quan Cèsar va adonar-se del succeït a Roma, va travessar amb les seves tropes el riu Rubicó el qual marcava el límit entre la Gàl·lia i Itàlia en la cerca de Pompeu, el qual no vapoder fer front a les forces armades de Cèsar va retirar-se cap a la península Balcànica, ja que Cèsar li havia impedit la marxa cap a Hispània on tenia nombrosos efectius militars. Cèsar conscient delperill que suposaven les legions lleials a Pompeu que hi havia a Hispània, va decidir conquerir-la. Es en aquestes circumstàncies que s'emmarca la Campanya de Lleida.

DESENVOLUPAMENT DE LA BATALLAAquests succés va tenir lloc a cavall de la segona guerra civil romana, la qual va ser encapçalada per Cèsar i Pompeu, i es va iniciar l'any 49 aC, un any abans de la tornada de Cèsar de la Guerrade les Gàl·lies.

L'any 50 aC, Afrani i Petreu, generals de Pompeu, ocupaven Hispània amb un gran exèrcit. Cèsar el qual s'avia assabentat que Pompeu el qual estava a Àfrica, es dirigia cap aHispània amb les seves legions, decideix passar també de la Gàl·lia a la península en la seva cerca. El seu lloctinent Fabi, el qual acampa prop d'Ilerda, on Afrani i Petreu tenien el seu campament,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ilerda
  • Ilerda
  • TARRACO ILERDA EMERITA AUGUSTA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS