iliada

Páginas: 6 (1466 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2014
GUIA DE LECTURA
1) Presentació de la novel.la (com es diu el llibre, si es fet real...)
He jugat amb els llops és una novel·la basada en una història real de supervivència, amistat i amor per la natura que commourà grans i petits. Amb aquest llibre, La Galera inaugura la seva col·lecció “Bridge”.
Han passat 30 anys des que Gabriel Janer Manila va tenir contacte per primera vegada amb lahistòria d’en Marcos, arran de la seva tesi doctoral basada en els nens que han viscut en estat salvatge. Tres dècades que li han servit per trobar la millor fórmula per a crear un text literari que s'adaptés perfectament a la història real. La novel·la ha estat la guanyadora del 36è premi Joaquim Ruyra de Narrativa Juvenil, convocat per l'editorial La Galera, amb el patrocini de Fundació EnciclopèdiaCatalana. Gerardo Olivares està acabant de rodar Entre lobos, pel·lícula basada en aquesta novel·la, que protagonitzarà Juan José Ballesta en el paper de Marcos, amb Carlos Bardem i Sancho Gracia, entre d'altres.
2) Autor i època (sobre autor, en quin època va viure..)
Gabriel Janer Manila va néixer a Algaida, Mallorca, l’any 1940, i va créixer en un petit nucli familiar que vivia d’una botigade teixits i mer- ceria. Va anar a l’escola del poble en els temps difícils de la postguerra, quan la fam i la misèria doblegaven les vides. Els relats de guerra són molt presents en els seus records d’infantesa.
Va estudiar magisteri a l’Escola Normal de Palma i va fer de mestre du- rant 15 anys en dues escoles rurals i en una d’un suburbi de la ciutat.
L’any 1970 es va llicenciar en pedagogiaper la Universitat de Barcelona i, al cap de vuit anys, hi va llegir la tesi La problemàtica educativa dels infants selvàtics. El cas de Marcos, un estudi sobre un cas de marginació social, la història d’un nen que va viure abandonat durant tretze anys a les mun- tanyes de Sierra Morena i que ha inspirat aquesta novel·la.
Des del 1967 escriu novel·les per a joves i adults i ha guanyat els premismés significatius de les nostres lletres. Amb He jugat amb els llops va guanyar el premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil 2009.
3) Tema i subtemes (temes que trobem...)
4) Resumen de l'argument(que passa en la historia)
En Marcos és un nen que neix en un entorn de pobresa tot just acabada la guerra civil. És el mitjà de tres germans i, quan té 5 anys, la mare mor en el part del petit. El nadóse l’emporta una tia per criar-lo, del germà gran se’n fa càrrec un oncle i en Marcos es queda amb el pare, que aviat coneix una altra dona i hi comença a conviure. La dona exerceix de madrastra i estova en Marcos contínuament sense que el pare faci gaire per impedir-ho. Enduts per la pobresa, tots tres viuen en un poble de muntanya, arraulits dins una cabana de carboners, criant porcs i cabres.Un dia apareix un home a cavall, entrega uns diners al pare i s’enduu en Marcos. El pare l’ha venut a un terratinent. En Marcos va a parar a una casa gran, on és alimentat. Una nit, el terratinent el torna a pujar al cavall i el duu a les muntanyes. Allà l’entrega a un em- pleat seu, un home vell que viu com un ermità a l’interior d’una cova i que és l’encarregat de criar i pasturar el bestiar delterratinent (unes 300 cabres). L’home es diu Damià, és poc parlador i ensenya en Mar- cos a tenir cura de les cabres i a sobreviure a la muntanya; en Marcos aprèn a alimentar- se de llet de cabra, de conills, de móres d’esbarzer, de cireres d’arboç, de raïm salvatge... Una nit, en Damià surt de la cova i ja no hi torna més. En Marcos es queda sol i, quan el terratinent puja a recollir unesquantes ca- bres, el nen li pregunta per en Damià, però l’home no li dóna cap explicació, només li diu que l’únic que l’ha de preocupar és tenir cura del bestiar.
A poc a poc, en Marcos s’habitua a viure sol a la cova i comença a relacionar-se de manera instintiva i natural amb els animals del bosc: ocells, colobres, llops, rates, àguiles, guineus..., que, al seu torn, es relacionen amb ell com si...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La iliada
  • La iliada
  • La iliada
  • La iliada
  • Iliada
  • La Iliada
  • La Iliada
  • la iliada

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS