illich

Páginas: 7 (1623 palabras) Publicado: 28 de enero de 2015
INTRODUCCIÓ
Aquest text pertany a Ivan Illich, pensador austríac, polifacètic i polèmic, classificat com anarquista, que va viure durant bona part del s.XX. Va ser autor d’una sèrie de crítiques a les institucions clau del progrés a la cultura moderna. Podem ubicar el seu pensament pedagògic dins les teories desescolaritzadores. Defensà l’eliminació de l’escola i proposà una alternativafonamentada en la tecnologia i l’educació a casa. La seva obra més representativa és ‘’la convivencialitat’’, juntament amb ‘’la societat desescolaritzada’’ de la qual podem extreure el fragment que analitzarem.
ANÀLISI D’IDEES
Els conceptes clau del text són; la crítica al sistema educatiu del seu temps, la desescolarització, la desinstitucionalització de l’educació, la base d’un bon sistema educatiués facilitar als ciutadans que puguin aprendre el que vulguin, quan vulguin i com vulguin, i finalment, proposa les 4 xarxes com alternativa a l’escola.
RESUM
A aquest fragment de text, Ivan Illich, fa una forta crítica al sistema educatiu del seu temps. Sosté que el fet de que l’escola com a institució sigui l’únic lloc reconegut on es pot aprendre, fa que l’educació quedi reduïda a una mínimapart de la població, i encara es farà més reduïda si parlem de la gent pobre. A més, critica que l’educació està molt limitada en quant a la varietat de continguts i camps educatius que es podrien estudiar. Per aquest motiu, Illich proposa la desinstitucionalització de l’educació, amb l’objectiu de poder fer-la arribar a tothom. D’aquesta manera, la base d’un bon sistema educatiu seria aquell quefacilités als ciutadans que poguessin aprendre sempre que vulguin, allò que vulguin i quan vulguin, sense posar cap tipus d’inconvenient. Per a aconseguir-ho, Illich afirma que s’han d’idear noves estructures de relació (educació-educand) amb la finalitat de facilitar l’accés a tothom a aquests recursos. Per consegüent proposa quatre enfocaments diferents que ajudaran als estudiants a tenir accés aqualsevol recurs educatiu, en funció de les seves necessitats. El primer, ‘’els serveis de referència respecte dels objectes educatius’’ aquests, facilitarien l’accés a l’aprenentatge formal. El segon, ‘’les lonjes d’habilitats’’ a aquestes, les persones disposades a servir de model a d’altres farien una llista de les seves habilitats i s’oferirien voluntàries a transmetre els seus coneixements.‘’Els serveis de cerca d’un company’’ que consistiria en una xarxa de comunicacions que relacionaria a les persones amb els mateixos interessos educatius. I per finalitzar, ‘’Els serveis de referència respecte dels educadors Independents’’.
DESENVOLUPAMENT
Com ja he dit, Ivan Illich viu bona part del s.XX. Aquest segle es caracteritza pels grans canvis que es produeixen a quasi tots els àmbits.
Anivell polític, destaquen tant la Primera com la Segona Guerra Mundial i els respectius canvis que varen originar, així com la Revolució Rusa (1971-1991) i la gran depressió.
A l’àmbit social, destaquen els grans avenços al camp de la biologia i la psicologia, l’inici de l’era informàtica, l’optimisme tecnològic, etc.
En quant a l’àmbit econòmic, sorgeixen noves estructures de consum, que escaracteritzen per la ràpida industrialització i els avenços que destrueixen el medi ambient.
Finalment, existeix una gran crisi a nivell mundial en quant a l’educació. A partir dels anys 60, sorgeix el moviment desescolaritzador de la societat. L’apogeu d’aquest concepte va sorgir a finals dels anys 70, amb la publicació dels articles i documents elaborats al CIDOC (creat per Illich i Reimer, entred’altres). L’anàlisi que varen fer aquests autors, fa que la societat sense escoles es converteixi en un debat social. A més, es posarà en dubte l’eficàcia dels sistemes educatius.
Així doncs, Ivan Illich s’ha d’emmarcar dins les corrents pedagògiques desescolaritzadores, aquestes, donen suport a la idea de substituir l’escola per les alternatives que les tecnologies audiovisuals oferien al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • illich
  • Freire e illich
  • Ivan illich
  • Petters & Illich
  • Ivan illich
  • Ivan Illich
  • IVAN ILLICH
  • ivan illich

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS