Ilustración en Europa

Páginas: 5 (1002 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2013
LA IL·LUSTRACIÓ

La il·lustració és un moviment filosòfic i intel·lectual que es va donar a Europa, sobretot a França, durant el segle XVIII, tot i que té les seves arrels a l’Anglaterra del segle XVII. Els il·lustrats van formular teories que qüestionaven l’ordre social i polític llavors dominant, és a dir, la monarquia absoluta, i demanaven canvis. Alguns tenien prou amb alguns canvis dinsdel mateix ordre sociopolític, altres anaven més enllà, prenien una posició més revolucionària, i proposaven el trencament amb la monarquia absoluta i l’ordre social que aparellava.

Les principals característiques de la Il·lustració són:

1. La fe absoluta en la raó. Són racionalistes, hereus de Descartes (cogito ergo sum: penso, doncs existeixo). Arriben gairebé a deïficar la raó.
2. Recercade la felicitat: La natura ha creat l’ésser humà per ser feliç. Alguns basen aquesta felicitat en la llibertat, la igualtat i la propietat privada (tot i que aquesta darrera pot entrar en contradicció amb les altres dues). La Constitució dels EUA introdueixen aquest concepte de recerca de la felicitat.
3. Bondat natural de l’ésser humà: L’ésser humà és bo per natura, és la civilització quel’espatlla. Aquesta concepció suposarà un canvi en la visió de la infantesa, com període d’ innocència, i també serà l’ inici del mite del bon salvatge (Rousseau: els homes i dones primitius en estar en un ambient més natural són naturalment més bons).
4. Optimisme: La natura és una màquina perfecta que tot ho fa bé. La història de la humanitat és una evolució lineal de progrés segons els il·lustrats.5. Laïcisme: La relació entre les persones s’ha de basar en la raó i no en la religió. Molts il·lustrats són deistes (creuen en Déu però no en una religió específica, moltes vegades deïfiquen la raó). La tolerància religiosa és important per la convivència. Les virtuts cristianes es transformen en laiques. Els il·lustrats no parlen de caritat sinó de filantropia. S’editen llibres de filosofia,Ciències Naturals, i altres, però menys llibres religiosos. Ressorgeix l’ateisme.

Els antecedents de la Il·lustració els trobem a l’Anglaterra del segle XVII, amb els anomenats il·lustrats anglesos:

John Locke: Va escriure el seu Tractat del Govern Civil l’any 1690, influenciat per les revolucions angleses del segle XVII. Va ser un dels primers en parlar de divisió de poders i de contractesocial en oposició a Hobbes. Qüestiona la monarquia absoluta en contestació a la defensa que d’ ella fa Hobbes en el seu llibre Leviatan. Aquest defensa la monarquia absoluta des de nous postulats, segons ell, al principi dels temps, per evitar el caos, els habitants van donar el poder a una persona, el monarca absolut, fent un contracte social que no es podia trencar. Locke recull la idea delcontracte social però diu que aquest contracte és revocable, i elabora la teoria del dret dels pobles a rebel·lar-se contra el tirà. També diu que és necessària la divisió de poders per evitar la tirania. Aquesta idea la desenvoluparà Montesquieu.
Isaac Newton: Newton freqüentava els cercles il·lustrats de la seva època. Ell va idear l’ anomenat mètode científic.

Adam Smith, amb el seu llibre Lariquesa de les nacions, desenvolupa les idees del liberalisme econòmic, basades en el lliure mercat i la llei de l’oferta i la demanda, segons la qual el mercat funciona per mitjà d’una mà invisible que fa que tendeixi a l’equilibri. Aquestes premisses s’han comprovat errònies però s’han mantingut durant els segles XIX i XX per conveniència de les classes dominants.
La Il·lustració, pròpiament dita,es desenvolupa al segle XVIII a França:

         Baró de Montesquieu.  Expressa les seves idees en el llibre L’esperit de les lleis, l’any 1750. No era un revolucionari i s’inspirava en el parlamentarisme anglès. Va desenvolupar la idea de John Locke sobre la divisió de poders (executiu, legislatiu i judicial) per evitar la concentració del poder en una persona o grup. Aquests poders...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ilustracion y la europa absolutista
  • La ilustracion
  • La ilustracion
  • La ilustracion
  • Ilustracion
  • La ilustración
  • Ilustracion
  • Que Es La Ilustracion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS