Imagenes de romànico y gótico, s. XII y XIII

Páginas: 4 (902 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2013
La il·lustració de manuscrits a França (1200 i 1300)
Continuació dels manuscrits romànics. S’allarga del segle Xi al Xii, dins del cister. Minitura francesa del segle XIII, paris regant de santlluis rei, de frança, esclat del gòtic radiant. Paris es converteix en el gran centre cultural d’europa i en el centre mes important de producció miniaturista.
Novetats:
- canvis en els centres deproducció. Tallers laics, tallers monàstics no desapareixen de la nit al dia, però la gran renovació es produeix en aquest nous tallers instal·lats a les ciutats. No es creen per satisfer necessitatsinternes, si no de manera comercial, per a vendre, i introduir novetats i establir competència. Necessitat d’innovar, de competir.
- nous clients: universitat(1200 es el centre intel·lectual mesimportant, la majoria religiosos, necessiten llibres, proporcionats per aquests tallers, llibre mes habitual seran les bíblies), ordes mendicants (dominics, franciscans instal·lats a les ciutats capdavanterscontra la lluita de l’heretgia, constituïts per religiosos amb convents a les ciutats, llibres de pregaria), família reial i membres de la cort (llibres d’us individual demana un altre tamany, noeren els habituals que es feien en els convents benedictins, eren de grans dimensions, però ja no, redueixen el seu tamany, correcte per a ús privat, finals segle XIII-XIV podem trobar de 8-9centimetres).
- nous tipus de llibres d’us individual: bíblia (vulgata), bíblia moralitzada ( molt de moda, molt sol·licitada per universitaris, però també la família reial o frares, son textos que comparentextos de l’antic testament amb textos del nou testament amb una conclusió moralitzadora, text i imatge sovint encerclades, molt abundants ex:“Biblia rica de Toledo”), saltiris (canvia el format i ús,ara de petit tamany i passen a ser llibres de pregaries molt utilitzats per membres de la cort, de luxe amb il·lustracions espectaculars. 15x12cm tenen a les primeres pagines hi ha un calendari amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Iglesia Siglo XII Y XIII
  • Filosofía del siglo XII y XIII
  • Románico Y Gótico
  • Romanico y gotico
  • Romanico y gotico
  • gotico y romanico
  • Arte Romano s. Xi y Xii
  • Derecho Romano Bolillas Xi Xii Xiii

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS