Immigració Educació En El Lleure

Páginas: 5 (1211 palabras) Publicado: 27 de diciembre de 2012
Recensió d’un llibre


ALBAIGÉS, Bernat; GARET, Mercè i HERRERA, Diego (juny 2003, 1a edició)
La immigració i el treball intercultural a les entitats d’educació en el lleure de Catalunya Col•lecció: Aportacions, núm. 20 (64 pàgines)


El nostre teixit social està experimentant una diversificació sociocultural creixent. Una de les causes és l’arribada de col•lectius de zones i realitatsculturals molt diverses. Això fa que la realitat sociocultural es faci difícil de gestionar però, a la vegada, s’obren oportunitats per construir una societat més rica, més plural.
Objectius per educar en la diversitat sociocultural de les entitats
Les entitats del món associatiu infantil i juvenil a partir de les seves activitats poden ajudar a socialitzar els infants d’acord amb els valorsdemocràtics i construir projectes en els que els infants i joves d’origen immigrat puguin participar activament i en igualtat de condicions amb els de les majories socials.
L’objectiu ha de ser integrar la diversitat sociocultural dins un pla d’igualtat i s’ha de fer un esforç addicional i adaptar les activitats i els serveis a les característiques i expectatives de les famílies d’origen immigrat.Es tracta d’arribar al màxim de col•lectius democratitzant les
estructures a través de models educatius comprensius.
Dificultats amb què topen les entitats
La poca estabilitat de l’equip d’educadors i que les persones que conformen l’equip no poden dedicar tot el temps que caldria per planificar les activitats pedagògiques.
La poca formació de l’equip, cosa que pot dur a una certadesconeixença de les metodologies pedagògiques que permeten incorporar la diversitat cultural a les activitats pedagògiques. També el fet que no hi hagi pràcticament persones d’origen immigrat als equips.
Dificultats a l’hora d’oferir un projecte atractiu per a les famílies immigrades. Convé que les entitats aconsegueixin atreure infants i joves d’origen immigrat i que intentin fer veure a les famílies laimportància que pot tenir l’educació en el lleure pel creixement personal dels seus fills.

Tipologia d’entitats segons la diversitat de l’entorn
Les que se situen en les zones residencials de grans ciutats podríem dir que són entitats monoculturals ja que la diversitat sociocultural que poden aportar les famílies d’origen estranger queda atenuada per una majoria de població autòctona amb unnivell socioeconòmic similar.
Les que se situen als barris perifèrics de les grans ciutats industrials de l’àrea metropolitana de Barcelona o de qualsevol població agrícola que hagi rebut població immigrada de països empobrits. Són entitats biculturals perquè hi ha una dicotomia identitària no exempta de divisions socials, és a dir, és molt necessari incloure en el projecte activitats que eduquinen els valors de la diversitat per reduir la confrontació i millorar la convivència intercultural.
Finalment tenim les situades a determinats barris d’algunes ciutats catalanes que concentren un volum important de famílies originàries de països empobrits, son les multiculturals que tenen una elevada presència de població d’origen immigrat amb diferents adscripcions ètnicoculturals.
La novesperspectives
Hi ha moltes entitats que elaboren projectes educatius sensibles a la diversitat sociocultural intentant crear un marc relacional en el qual el mestissatge cultural sigui un referent totalment vàlid.
Hi ha equip d’educadors que donen més importància al model social majoritari i deixen en el camp anecdòtic els trets identitaris dels grups culturals minoritzats. Evidentment no es fa demanera conscient, però això demostra que amb bones intencions no n’hi ha prou per tenir bones pràctiques si no s’acompanyen de receptes adequades.
El model intercultural, pel qual apostem, reclama un canvi d’actitud, cal deixar de veure l’increment de la presència d’una minoria com una amenaça a la identitat dominant/autòctona. Convé entendre el model dins un concepte ampli i multifacètic de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Educar En El Lleure
  • Activitat de Lleure
  • educacio
  • en educació
  • la educaci o
  • la educacio
  • Educacio
  • educació

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS