Immunologia, Immunoglobulinas

Páginas: 17 (4229 palabras) Publicado: 25 de enero de 2013
Tècniques immunològiques
Immunologia

Introducció:

Què són les Immunoglobulines?

Els anticossos (Ac) o immunoglobulines (Ig) són un grup de proteïnes que es localitzen en diferents zones de l’organisme. En els limfòcits B es troben fixats en la seva membrana, on actuen com a receptors d’antígens. En la resta de l’organisme els anticossos es troben en estat lliure en ser secretats perles cèl·lules plasmàtiques, i per això cal el contacte entre les cèl·lules B i l’antigen. Es coneixen com a anticossos circulants i es localitzen en el plasma, on representen aproximadament el 20% de totes les proteïnes plasmàtiques, una petita quantitat en el líquid intersticial i també en secrecions corporals com el moc o la llet.

Els anticossos tenen unes propietats que són molt importantsper al sistema immunitari, que són la gran capacitat per reconèixer antígens, per discriminar entre antígens diferents i una forta unió amb aquests antígens.

Les reaccions entre Ag i Ac dirigit específicament contra ell (antigen), dóna lloc a un complex. Aquesta reacció específica, s’ha utilitzat àmpliament en els laboratoris per a una quantificació d’una gran quantitat de substàncies. Per tant,les tècniques immunològiques són proves que tenen com a fonament la reacció Ag-Ac.

Estructura de les Ig

Tenen una estructura comú.
Està composada de 4 cadenes polipeptídiques, 2 cadenes H (pesades) i 2 cadenes L (lleugeres).

La Ig té dues parts:

• Fab ( reaccionen amb l’Ag
• Fc ( propietats biològiques

També es troba dividida en 2 regions:

• Un extremaminoterminal (NH3+)
• Un extrem corboxiterminal (COO-)


La part variable: és la responsable de reconèixer l’antigen i unir-se a ell (allí es troba el paratop).
La part constant: s’uneix a les cèl·lules del sistema immune per activar-les.

Els anticossos són un grup de proteïnes complexes formades per cadenes polipeptídiques. Segons l’estructura de les seves cadenes, identificades per lletres,que són: IgG, IgA, IgM, IgD i IgE.

Aquestes immunoglobulines tenen una característica estructural comuna en forma de Y o monòmers de l’anticòs. La forma en Y del monòmer de l’anticòs està format per quatre cadenes polipeptídiques, dues cadenes lleugeres idèntiques anomenades L (light), i dues cadenes pesants idèntiques anomenades H (heavy), unides per ponts disulfur. Les dues cadenes pesantsformen la part interna de la Y i les cadenes lleugeres formen la part externa de les dues branques de la Y. El lloc on conflueixen els tres braços de la Y s’anomena regió frontissa, ja que dóna flexibilitat a la molècula.

En les cadenes es poden distingir dues regions diferents:

a) La regió variable s’anomena VL en la cadena lleugera i VH en la cadena pesant. És el lloc d’unió a l’antigen(paratop) i canvia d’unes immunoglobulines a altres, és a dir, és específica per a cada antigen.
b) La regió constant s’anomena CL en la cadena lleugera i CH1, CH2 i CH3, en la cadena pesant. La regió constant és semblant en totes les immunoglobulines.

D’aquesta manera, cada cadena està formada per les regions següents:

• 1 cadena lleugera està formada per una regió variable i una regióconstant: 1 VL + 1 CL.
• 1 cadena pesant està formada per una regió variable i tres regions constants: 1 VH + CH1-CH2-CH3.

Si les immunoglobulines es tracten amb papaïna, que és un enzim proteolític, es trenquen en 3 fragments:

• 2 Fab (fragment antigen binding, fragment capaç de combinar-se amb l’antigen). Tots dos són idèntics i consten d’una cadena lleugera i d’una porció de la cadenapesant. És la part més específica i és la que s’uneix a l’antigen.
• 1 Fc (fragment crystallizable, fragment que pot obtenir-se de forma cristal·lina). És el fragment constant i està format per la resta de les porcions de les cadenes pesants.

També, les immunoglobulines estan dividides en 2 regions: un extrem aminoterminal i un extrem carboxiterminal.

[pic]

Variacions estructurals de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Immunologia
  • Immunologia
  • Esquema immunologia
  • Immunologia
  • Immunologia
  • Immunologia
  • immunologia
  • Immunologia Biologica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS