imperialisme

Páginas: 3 (686 palabras) Publicado: 15 de enero de 2014
L'EDAT MITJANA
L'edat mitjana s'inicia el segle V (esfondrament de l'imperi romà –476–) i acaba a finals del segle XV (caiguda de Constantinoble a mans dels turcs –1453– i descobriment d'Amèrica–1492–).
L'alta edat mitjana
Els trets principals que defineixen la cultura medieval fins al segle XIII són:
a) el teocentrisme, que a Occident es regeix per les formes doctrinals del cristianisme:la idea de Déu constitueix la base que sosté el pensament, l'organització social i els valors
morals de l'edat mitjana, aspectes que l'Església s'encarrega de regular.
a partir del segle XIV esmanifesten els primers símptomes que posaran fi a aquesta visió
teocèntrica del món i que donarà pas a l'edat moderna.
Quin significat tenia el teocentrisme? Doncs que la religió cristianaimpregnava tots els aspectes de la vida quotidiana, de l'organització social, de l'escala de valors. La vida era concebuda, així, com una vall de llàgrimes; la mort, com a alliberadora. La gent viviasotmesa a la por de l'infern i cercava el penediment dels pecats per a aconseguir la vida eterna, l'assoliment de la qual era l'única cosa que donava un sentit únic i veritable a la vida terrenal.
b) larecuperació de la tradició grecollatina, que dóna homogeneïtat a la cultura europea i a les literatures creades en llengua vulgar. Això significa recuperar els ideals de bellesa, harmonia, equilibri,canon... que havien sorgit a Grècia i Roma.
La societat, a l'edat mitjana, presenta uns trets molt definits:
El feudalisme és el sistema politicosocial que caracteritza la major part dels països del'Europa occidental a l'edat mitjana, sobretot entre els segles X i XIII.
La base del sistema feudal és la relació de vassallatge entre dos nobles: un d'ells, el vassall, jura fidelitat i servei al'altre, el seu senyor, que a canvi li cedeix terres (feus) o altres favors. Aquests lligams quedaven establerts en un jurament feudal anomenat homenatge.
La societat feudal, molt jerarquitzada,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Imperialisme
  • El Imperialisme
  • IMPERIALISME
  • Imperialisme ecològic
  • cuestionario el imperialism
  • Imperialisme colonialisme
  • Imperialisme europeu
  • New Imperialism

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS