In a Savage Land: La Recerca Antropològica

Páginas: 7 (1695 palabras) Publicado: 25 de abril de 2011
IN A SAVAGE LAND: LA RECERCA EN ANTROPOLOGIA
“In a savage land” és un film que reflexa fins al més mínim detall, allò que en Antropologia es coneix com “treball de camp” i que ens facilita la tasca etnogràfica, donat que ofereix moltes oportunitats de comparació, tant cultural com històrica. Ja des del principi de la pel·lícula, descobrim els personatges principals: en Philip, professord’Antropologia a la Universitat australiana d’Adelaida i l’Evelyn, avantatjosa estudiant que ha escollit aquesta llicenciatura perquè és de les poques facultats de ciències on accepten dones. Ambdós mostren personalitats independents i rols molt característics de les societats occidentals de meitat del segle XX.
La pel·lícula s’ambienta en els inicis de la 2ª Guerra Mundial. És en aquest moment que elprofessor d’Antropologia fa una cerca de llibres dignes de ser guardats per evitar-ne la destrucció, quan troba una de les monografies de Malinowski, famós antropòleg conegut per la seva implicació en el treball de camp “entès com la observació intensiva i participant d’una cultura estrangera”, i s’interessa per l’estudi de les societats tribals.
Philip es decideix a viatjar fins a Nova Guineaper observar “cóm els nadius utilitzen l’activitat sexual per incrementar els seu domini social”, vol realitzar una tasca etnogràfica acurada, i passar a la història publicant un llibre, però ell no sap escriure a màquina. Aleshores proposa a Evelyn que marxi amb ell a les Illes Trobriand, i li demana matrimoni d’una manera freda i metòdica, pròpia d’una ment estructurada. En un principi ellarefusa la proposta per les seva manca de delicadesa, però es deixa endur per les explicacions de Philip, que li parla d’una cultura increïble, de les relacions familiars, els dominis mascle -femella i els rituals de dol... i acaba deixant-se endur per “l’exotisme”.
Un cop arribats a Nova Guinea, el recent matrimoni Spence, es proposa descobrir el que s’esdevé i la vida diària tal i comresumiria Malinowski en la seva normativa: documentant-se , convivint amb els nadius del poblat, preguntant , fotografiant, dibuixant i fixant-se molt bé en les normes tan explícites com implícites dels habitants de l’illa, fent-ne un diari on es recollís la informació del seu treball epistemològic, que pretenia tenir una durada mínima d’un any.
En baixar del vaixell, la parella d’antropòlegs observenaquells individus “estranys” i comencen a fer-los-hi preguntes. El “guia” que els ha dut fins allí els recomana que no se’ls creguin gaire. En aquella època es considerava que “ los pueblos del Nuevo Mundo eran mentirosos, ladrones, pervertidos e idólatras obstinados” [1].
Un cop allà, descobreixen que el monarca del poblat té un gran nombre d’esposes, però que la seva dotzena muller ha comèsadulteri i, seguint les lleis de la tribu, ha hagut de pujar a la palmera més alta amb les seves millors robes i saltar. Aquest és el càstig segons la tradició tribal. El preu de la infidelitat per una dona és el suïcidi, l’home serà desterrat. Aquest fet els sorprèn, tot i haver llegit Malinowski, qui ja havia parlat d’aquets rituals a les seves obres: “sólo había una remedio y un solo modo deescapar de la vergüenza. A la mañana siguiente se atavió y adornó con sus galas de los días festivos, subió a un cocotero y se dirigió a la comunidad hablando desde las hojas del árbol despidiéndose de ellos” [2].
La metodologia utilitzada pel matrimoni d’antropòlegs al llarg de les seves investigacions es basa en tècniques d’enregistrament elementals per a qualsevol treball de camp antropològic: Observació, interrogació, recull de material visual ( fotografies i retrats) i registre diari per escrit, de la mateixa manera que es realitza aquest assaig, en present etnogràfic. A banda, cal incloure els fets “comparatius”, una de les característiques clau de l’etnografia. Entre les seves tècniques d’estudi destaca l’observació participant , doncs no només estudien la societat tribal,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • “In a savage land”
  • In a Savage Land
  • Land Grabbing In Colombia
  • Landes
  • lander
  • La La Land
  • recerca
  • La la land

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS