Incitiva Emprenedora

Páginas: 7 (1682 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2011
MÒDUL1. L’ESPERIT EMPRENEDOR I LES ACTITUDS DAVANT L’ACTIVITAT EMPRENEDORA.

MÒDUL 2. L’EMPRESARI COM A PROTAGONISTA DE L’ACTIVITAT EMPRENEDORA

Presentació

Els mòduls 1 i 2 del materials didàctics de l’assignatura Iniciativa Emprenedora ens introdueixen en l’estudi del fenomen i del procés emprenedor en la societat, i del perfil de les persones que el protagonitzen. Així, s’hi tractenconceptes com el d’esperit empresarial i les actituds emprenedores; les característiques del teixit empresarial actual i la seva importància; es presenten les diverses manifestacions del fenomen emprenedor; s’hi detalla l’evolució històrica de la figura de la persona empresària; i s’hi analitzen les característiques psicosocials i demogràfiques de les persones emprenedores. Així mateix, s’hi avancenalguns dels elements que es desenvoluparan en els mòduls posteriors (la creativitat i la innovació, l’oportunitat de negoci, els recursos de la persona emprenedora, la planificació, els factors d’èxit, etc.).

Objectius

Els objectius d’aprenentatge en relació als mòduls 1 i 2 de l’assignatura són:

- Reflexionar sobre la importància i el paper de l’emprenedoria en la societat actual.- Definir alguns dels elements i conceptes que configuren la iniciativa emprenedora.
- Identificar les principals característiques del teixit empresarial en l’actualitat.
- Conèixer les diferents manifestacions del fenomen emprenedor.
- Plantejar les fases de la planificació d’un nou projecte empresarial.
- Analitzar les diverses definicions i figures empresarials que hi hahagut al llarg de la història.
- Distingir els trets psicològics i les característiques sociodemogràfiques de les persones emprenedores d’avui en dia.
- Conèixer les habilitats emprenedores a desenvolupar.
- Aplicar amb casos pràctics els conceptes teòrics

Continguts

El fenomen de l’emprenedoria constitueix un motor de l'economia d'un país, i l'anàlisi de la seva activitatrepresenta des de finals dels anys 90 un element imprescindible per a la comprensió del desenvolupament econòmic de qualsevol territori i, al mateix temps, ajuda a la previsió i a l’ajustament de polítiques públiques allà on es necessita l' impuls de nous projectes i la generació d'ocupació i riquesa. Aquest fenomen adquireix especial importància en una època de crisi a nivell mundial com l'actual iobliga a tots els agents a buscar mecanismes per a garantir la supervivència de les empreses ja existents, però també permetre que se segueixin creant empreses en un moment que el creixement econòmic està en perill. En definitiva, l'economia d'Europa necessita de més persones emprenedores i empresàries que tinguin talent. És per aquest motiu que la Unió Europea ha marcat com a línia prioritària elfoment de l’emprenedoria.

El projecte GEM (Global Enterpreneurship Monitor) estudia, des de fa anys, les característiques del teixit empresarial i del fenomen emprenedor dels països i regions (les comunitats autònomes) que formen part de la xarxa GEM. En el cas d’Espanya, cal dir que tenim un context de teixit empresarial espanyol caracteritzat en un noranta-nou per cent, per petites imitjanes empreses. A diferència d’altres països com EUA, aquestes PIMES configuren l’activitat socioeconòmica del país i constitueixen el veritable motor del creixement econòmic, polític, cultural, social i tecnològic. En aquest sentit, per conèixer en profunditat la situació econòmica i productiva del país (tipologia del comerç exterior, sectors econòmics predominants, nivell tecnològic, necessitatfinancera, etc), caldrà conèixer les característiques d’ aquest tipus d’organitzacions empresarials caracteritzada per una dimensió molt més reduïda, on abunden les empreses sense treballadors contractats.

Per altra banda, tant el fenomen emprenedor (el ritme, quantitat, qualitat de les empreses que es creen, perfil de les persones emprenedores etc), com el tipus d’empreses que conformen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Iniciativa emprenedora
  • el mito del emprenedor
  • Errors del emprenedor
  • La Idea Emprenedora
  • El Emprenedor
  • Caricaturas Incitadoras De Violencia
  • Resumen inic. emprenedora uoc
  • Associacions de suport a les persones emprenedores

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS