Independència

Páginas: 6 (1271 palabras) Publicado: 27 de septiembre de 2014
1.Definició del dret a decidir. D’on surt? Què és? Existeix? Argumenta si Catalunya té aquest dret o no. (Dret a l’autodeterminació).
-El dret a l'autodeterminació és un principi fonamental dels drets humans. Es tracta del dret individual i col·lectiu a "decidir lliurement la condició política i a perseguir lliurement el desenvolupament econòmic, social i cultural.
El principid'autodeterminació es considera generalment relacionat amb el procés de descolonització que es va donar després de la promulgació de la Carta de les Nacions Unides, l'any 1945. L'obligació de respectar el principi d'autodeterminació és una característica destacada de la Carta, que apareix tant al seu preàmbul com a l'article 1.
El dret a l'autodeterminació és una norma de ius cogens. Les normes de ius cogensconstitueixen el nivell més alt de les lleis internacionals i han d'ésser obeïdes sempre.

- Quan es recorda que el dret d'autodeterminació també al·ludeix als catalans , se'ns diu que el dret a decidir sobre Catalunya és de tots els espanyols, ja que Catalunya no és més que una part d'Espanya.
Qualsevol poble té dret a auto-determinar-se i a dir quin futur vol. Catalunya té una història aldarrere. Té una llengua, és una nació, té una caràcter i una manera de fer. Tot això fa que tingui el dret absolut a la independència reconegut per les Nacions Unides i pels drets dels pobles. Si un poble vol ser independent, s’ha d’acceptar la seva voluntat.
Hi ha múltiples arguments que avalen aquest dret: com hem dit anteriorment, són la sobirania existent durant més de 700 anys i il·legalmentrevocada amb els Decrets de Nova Planta , la unitat territorial i lingüística, l'existència d'òrgans de representació política de llarga tradició com la Generalitat , etc.
Es coneix com a Carta Internacional de Drets Humans (CIDH) a un conjunt de tres tractats internacionals de summa importància, que es van començar a redactar després de la Segona Guerra Mundial, i que van entrar en vigor el 1976 ,curiosament només mesos després de la mort del dictador . Aquests tres tractats són: La Declaració Universal dels Drets Humans, El Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i el Pacte Internacional de Drets Econòmics , Socials i Culturals. Aquests tres tractats tenen vocació universal, és a dir, d'aplicació a tots els éssers humans i a les col·lectivitats que aquests formen.
La DUDH esrefereix fonamentalment als drets individuals , i no esmenta el dret a l'autodeterminació . No obstant això el PIDCP , en el seu Article 1, article únic de la seva Part I , diu:
Article 1
1.Tots els pobles tenen el dret de lliure determinació . En virtut d'aquest dret estableixen lliurement la seva condició política i proveeixen així mateix al seu desenvolupament econòmic , social i cultural .2.Per a l'assoliment dels seus fins, tots els pobles poden disposar lliurement de les seves riqueses i recursos naturals, sense perjudici de les obligacions que deriven de la cooperació econòmica internacional basada en el principi del benefici recíproc , i també del dret internacional . En cap cas podrà privar-se a un poble dels seus propis mitjans de subsistència .
3.Els Estats part en aquestPacte, incloent els que tenen la responsabilitat d'administrar territoris no autònoms i territoris en fideïcomís , promouran l'exercici del dret de lliure determinació , i respectaran aquest dret d'acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides .
És a dir , aquest Pacte internacional subscrit per Espanya recull el dret de lliure autodeterminació dels pobles , i l'obliga a respectar ipromoure aquest dret . Per si fos poc, el PIDESC , recull exactament el mateix redactat en la seva Part I , Article 1.



2.Contesta, de manera raonada, què votaries a la consulta. Per què?
Personalment i sincerament, a la consulta, votaria SÍSÍ. És a dir, vull que Catalunya esdevingui un estat independent.
Les raons pel qual ho vull és perquè m’estimo Catalunya, i vull el millor per ella....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Independencia
  • Independencias
  • Independencia
  • Independencia
  • INDEPENDENCIA
  • independencia
  • La Independencia
  • independencia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS