Indianes

Páginas: 4 (798 palabras) Publicado: 5 de enero de 2013
1. Què són les indianes?
Les indianes són un tipus d’estampats sobre teles elaborades amb cotó o lli, que inicialment no és teixien a Espanya, sinó que s’importaven de la Índia. La seva manufactura,pel que he observat a l’exposició, es feia a partir de motlles amb motius geomètrics, històrics o vegetals i sovint s’empraven diferents colors.
El desenvolupament d’una important manufacturad’indianes va convertir la capital catalana en una de les principals ciutats manufactureres d’Europa a finals del segle XVIII, generant unes condicions econòmiques, tecnològiques i institucionals que vanfer possible l’aparició de la indústria moderna i que va situar a Barcelona entre les ciutats pioneres de la industrialització a nivell europeu.

Cotó estampat (Índia segle XVIII)
Indiana amb motiusflorals

2. Quina és la ruta mediterrània de les indianes?

Les indianes havien assolit una importància creixent en el comerç mediterrani tradicional de manera que aquests teixits es vandifondre àmpliament per la Mediterrània occidental.
Marsella i Liorna eren els principals ports retribuïdors. Les indianes, a l’arribar a Barcelona a principis del segle XVIII, va fer que la ciutat esconvertís en un centre redistribuïdor d’aquestes teles cap a Catalunya i la resta d’Espanya.

La ruta mediterrània de les indianes

3. Quins van ser els impulsors de la ‘‘indústria nova’’?Arrel de la consolidació del mercat d’indianes a Barcelona, van aparèixer les primeres iniciatives empresarials per fabricar teixits estampats a la ciutat.
Comerciants, botiguers i menestrals, moltsd’ells vinculats al treball tèxtil, van ser qui impulsaren les noves fàbriques d’indianes, recorrent en un primer moment a tècnics estrangers per obtenir els coneixements necessaris.

4. Quinsaspectes de la vida quotidiana van canviar com a conseqüència de la producció d’indianes?
Indiana pintada al voltant de l’any 1780
Les indianes van suposar una veritable revolució en el món de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • INDIANES
  • indiana
  • Indianidad
  • ASUTORIDADES INDIANAS
  • Administracion Indiana
  • El derecho indiano
  • derecho indiano
  • autoridades indianas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS