infantil

Páginas: 10 (2491 palabras) Publicado: 24 de enero de 2014
Tema 8 ELS ORIGENS I LA CONSOLIDACIÓ DEL CATALANISME (1833-1901)
UNA NOVA CULTURA CATALANISTA: la renaixença cultural i la r.popular
Al començament del segle XIX el català havia desaparegut com a llengua de cultura i com a llengua administrativa. No tenia presencia ni a les escoles ni a les esglésies fins i tot a nivell cultural i polític hi havia qui l’havia abandonat com a llengua d’us icom a mitja de comunicació escrita. Però el català seguia viu com a llengua de comunicació oral entre la població i com a llengua escrita en cançons, romanços, en llibres de temes religiosos. Tot i estar en contra l’Estat, la societat catalana mantenia la llengua pròpia, els seus costums i les seves tradicions.
La Renaixença va ser un moviment cultural i literari que va sorgir cap al 1830. Laseva finalitat era la recuperació de la llengua i dels senyals d'identitat catalans. No incluía un projecte polític propi. La Renaixença comporta també una recerca de les arrels de la identitat catalana.
Aquesta renaixença cultural es mantingué sobretot a nivell de les classes cultivades de la societat, i va incidir poc sobre la resta de la societat catalana.
La publicació de la oda “La pàtria”de Carles Aribau i les propostes de Rubió i Ors marcaven l'inici d’aquesta Renaixença. Es va convertir en un símbol d'un moviment que dedicà les seves energies en conscienciar de la necessitat de fer del català una llengua de cultura.
L'any 1859 es van celebrar els Jocs Florals, com a plataforma per restaurar i conservar la llengua i la literatura catalanes. Impulsen el català com a llengua decultura literària. Van contribuir a l'acceptació social del català com a llengua culta i de prestigi.
De manera paral·lela, podem parlar de l’existència d’una altra renaixença “La Renaixença popular”, que defenia la recuperació d’un català més planer i popular, tal i com era parlat a les cases i pels carrers i no el que defensaven els iniciadors de la Renaixença literària on hi havia paraulesincomprensibles i la llengua era molt carrinclona.
Destaquem aquí autors com Anselm Clavé (música) que va arrelar el català entre els obrers a traves de cançons que cantaven les societats corals i Frederic Soler “Pitarra” (teatre) que va acabant escrivint drames romàntics els quals abans havia criticat.
Els Jocs florals es van convertir com una plataforma de difusio del català. Van haverescriptors com Verdaguer, Guimera i Oller que van voler fixar la llengua.
A traves de la premsa popular, moltes vegades satírica, va servir d’instrument de difusió de la llengua en l’espai public. (La Campana de Gràcia, La renaixensa, , Diari Català ...)
ELS INICIS DEL CATALANISME POLÍTIC Els orígens del catalanisme podem tenir dues arrels ben diferents i tres calanismes diferents: l’arrelprogressista (federalistes) i l’arrel conservadora (vigatanisme i regionalisme).
ARREL PROGRESSISTA
- La construcció de l’estat liberal que definia a Espanya com a una nació única va ser motiu de critiques en molts sectors de Catalunya que demanaven la descentralització de l’estat amb plantejaments federals i autonomistes. Els progressistes catalans no volien una centralització tan radical i volienmes atribucions per els ajuntaments i les diputacions.
- Bullangues van ser uns moviments populars de protesta contra el centralisme de l’Estat liberal. Van sorgir entre 1835 i 1843. Personatges importants com Balmes, Duran i Bas van defensar la descentralització de l’Estat.
- El federalisme és una doctrina política que apareix durant el Sexenni Revolucionari (1868-74). A Catalunya va tenir elsuport de la petita burgesia més radical i dels obrers industrials. Va trobar en el Partit Republicà Democràtic Federal el vehicle adequat per difondre’s. Propugnava una nova manera d'articular l'Estat espanyol que implicava el repartiment de poders. Pi i Margall fou el principal representant d'aquest republicanisme federal i defensava que l’estat federal espanyol havia de ser el resultat de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • infantil
  • Infantil
  • infantil
  • Infantil
  • infantil
  • infantil
  • Infantil
  • Infantil

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS