Informe Sexualitat I Cultura

Páginas: 15 (3680 palabras) Publicado: 20 de mayo de 2015

PSICOLOGIA DE LA MOTIVACIÓ I L’EMOCIÓ
Sexualitat i Cultura
Mirada a través de diversos móns sociosexuals







INTRODUCCIÓ

El present treball té una orientació de tipus revisió teòrica/ estat de la investigació actual, mitjançant la recerca de documentació com articles – principalment –, manuals, filmografia, imatges i material de l’assignatura; informant-nos, alhora, dels reptes, problemes ifutures investigacions que es plantegen en el camp d’estudi, el qual és multidisciplinari: confluència de psicologia, sexologia, medicina, antropologia, sociologia, etc.
Per a començar, ubicarem i aclarirem els dos conceptes centrals del nostre treball: la sexualitat i la cultura, així com la seua relació.
Des del camp d’estudi de la motivació, s’entén per MOTIU l’estat que activa, manté idirigeix la conducta per tal de satisfer alguna necessitat. El sexe seria un dels motius primaris de tipus biològic que pretén satisfer una necessitat fisiològica, és a dir, un motiu innat - determinat genèticament - que entra en funcionament des del naixement i que està relacionat amb la continuació de l’espècie.
En la coneguda Piràmide de Maslow, el sexe es trobaria en la seua base junt a la resta denecessitats bàsiques de tipus fisiològic:





En els éssers humans, però, els motius secundaris/ socials, que són adquirits al llarg del procés de socialització dins d’una determinada cultura, exerceixen una gran influència i control sobre els primaris. En el cas del sexe, sabem que la conducta sexual no sempre té com a objectiu la reproducció com tampoc es limita al període de zel de la femellahumana (com sí ocorre en la majoria d'animals), sinó que es relaciona amb el motiu hedònic, i es manifesta i s’entén en una amplíssima diversitat de maneres. La conducta sexual i la manera d’entendre-la varia àmpliament en distintes cultures però també dins d’una mateixa cultura i entre els mateixos individus al llarg de la seua vida.
Aquest fet posa en evidència que un dels factors mésimportants en la motivació humana és la seua plasticitat davant la rigidesa de la motivació animal.
Baix aquest punt de vista, resulta interessant l’estudi de la manera en que diverses cultures i en diverses èpoques s’ha entès la sexualitat: com categoritzen i assenyalen aquelles manifestacions sexuals ‘bones’ o ‘correctes’ i aquelles ‘dolentes’ o ‘incorrectes’ baix la creença de que la seua manerad’interpretar la sexualitat és la correcta. Aquests valors, creences, etc. , malauradament, sempre solen estigmatitzar i marginar grups de persones que, d’alguna o altra manera, no acompleixen les expectatives de comportament establerts d’una cultura determinada.


“Las posibilidades eróticas del animal humano, su
capacidad de ternura, intimidad y placer nunca pueden ser
expresadas espontáneamente, sintransformaciones muy
complejas: se organizan en una intrincada red de creencias,
conceptos y actividades sociales,
en una historia compleja y cambiante”
Jeffrey Weeks

A continuació, analitzarem més profundament algunes de les qüestions i discussions més rellevants sobre el tema.
DESENVOLUPAMENT

En el nostre treball, a través de diverses investigacions, ens plantegem reflexionar sobre lamultiplicitat de cultures sexuals existents com a realitats històriques socialment construïdes. És a dir, estudiar les relacions d’influència recíproca entre l’esfera biològica (sexe) i l’esfera culturalment construïda (el gènere) i el seu producte (la sexualitat). Tal com es pot intuir fins ara, aquest plantejament es fa sobre la base d'una concepció constructivista, que entén que les realitats socials sónconstruccions històriques d'actors individuals i col·lectius. Des del constructivisme – més concretament des de l’interaccionisme simbòlic de Goffman – es considera que les col·lectivitats s’organitzen i tendeixen a definir, estratègicament i conscientment, una situació donada a través de “processos emmarcadors” que faciliten la interpretació de la seua realitat (la formació de les visions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cultura I
  • Informe I
  • Informe I
  • Informe de cultura
  • Informe De Cultura
  • La cultura Informe
  • Informe de Cultura
  • Informe Cultura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS