Ingenieria Química Básica

Páginas: 11 (2645 palabras) Publicado: 5 de enero de 2013
G – AP1/1rQ-2012 1/10 AVANT PROJECTE D‘APLICACIÓ

AVANT PROJECTE D‘APLICACIÓ OBTENCIÓ DE METANOL A PARTIR DE MONÒXID DE CARBONI I AIGUA

G – AP1 /1rQ – 2012 Jaume Giralt Alex Fragoso Joan Carles Nadal Abel Puig Laura Sánchez Débora Valledor 5 novembre de 2012

G – AP1/1rQ-2012 |

G – AP1/1rQ-2012 2/10 AVANT PROJECTE D‘APLICACIÓ ÍNDEX

1. El metanol. Característiques i propietats 1.1.1.2. 1.3. El metanol Propietats Història del metanol

3 3 3 5

2. La família dels alcohols 2.1. 2.2. Possibles reaccions dels alcohols Maneres d’identificar el grup alcohol

5 5 6

3. Els processos d’obtenció del metanol 3.1. 3.2. Procés de Lurgi Procés ICI

7 7 9

4. Les matèries primeres 4.1. 4.2. 4.3. 4.4. La fusta El gas natural Els hidrocarburs i/o carbó Materials compostos

9 99 9 10

5. Conclusions

10

6. Bibliografia

10

G – AP1/1rQ-2012 |

G – AP1/1rQ-2012 3/10 AVANT PROJECTE D‘APLICACIÓ 1. EL METANOL. CARACTERÍSTIQUES. PROPIETATS 1.1. El metanol El metanol, també conegut com a alcohol metílic, és un compost orgànic de fórmula CH3OH. És un alcohol primari prototip dels alcohols, incolor i amb propietats semblants a l’alcohol etílic. Va ser descobertper Boyle l’any 1661 en els productes de destil·lació de fusta i la seva constitució la van establir, l’any 1835, Dumas i Peligot. Es podria descriure com un grup funcional hidroxil (-OH) unit a un àtom de carboni saturat amb una hibridació sp3. L’estructura química del metanol és molt semblant a la de l’aigua, amb la diferència que l’angle de l’enllaç C – O – H en el metanol és de 108.5 graus (moltsemblant a l’angle tetraèdric que seria de 109.5 graus), major que en el cas de l’aigua, que és de 104’5 graus, perquè el grup metil és molt més gran Figura 1. Representació de l’electronegativitat del metanol. que un àtom d’hidrogen.

Té un punt d’ebullició alt que es podria esperar degut a l’enllaç per pont d’hidrogen, és a dir, un àtom d’hidrogen del –OH polaritzat positivament d’unamolècula és atret a un parell d’electrons no enllaçat de l’àtom d’oxigen electronegatiu de l’altra molècula, resultant una força dèbil que manté juntes les molècules (interacció intramolecular). També, forma ponts d’hidrogen entre les mateixes molècules de metanol.

-Acidesa i basicitat El metanol és un àcid feble. Té un valor de pka de 15.54. L’hidrogen que està enllaçat amb l’oxigen del metanol és unprotó lleugerament àcid, de la mateixa manera que el protó del grup hidroxil de l’aigua. Veiem que la seva forma bàsica conjugada (CH3O-) és relativament estable ja que la càrrega negativa recau sobre l’oxigen (element molt electronegatiu i suporta bé les carregues negatives). 1.2. Propietats El metanol i l’aigua tenen propietats semblants degut a que els dos tenen grups hidroxil que poden formarponts d’hidrogen. Com que el metanol pot formar ponts d’hidrogen amb l’aigua, es pot afirmar que serà miscible i soluble en aigua. Igualment el metanol és soluble en substàncies polars, podent dissoldre’s en substàncies iòniques com el clorur de sodi; també és soluble en nombrosos dissolvents orgànics. En condicions normals el metanol és un líquid lleuger, d’escassa viscositat i d’olor penetrant.Es fa servir com a anticongelant en automòbils, dissolvent i com a desnaturalitzant per l’alcohol etílic. Gràcies al seu gran poder calorífic també s’utilitza com a combustible, malgrat que no s’usa en la

G – AP1/1rQ-2012 |

G – AP1/1rQ-2012 4/10 AVANT PROJECTE D‘APLICACIÓ seva forma pura perquè és molt inflamable. A causa de la seva facilitat per inflamar-se les condicions d’emmagatzematgei de transport han de ser extremes. Està prohibit el seu transport si no contem amb els recipients especialment dissenyats per a transportar-lo. El metanol és tòxic pels humans i ens pot causar diferents danys segons a quina zona del cos ens afecti i ho podem resumir en la següent taula:

Tipus de perill segons a símptomes que estigui la persona exposada Inhalació

prevenció

primers...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Quimica basica de ingenieria civil
  • LIBRO Ingenieria Quimica Basica
  • Ingenieria Basica
  • Ingenieria Quimica
  • Ingenieria Quimica
  • Ingenieria Quimica
  • ingeniería quimica
  • Ingeniería Quimica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS