inquisicio

Páginas: 4 (835 palabras) Publicado: 15 de abril de 2013
LA INQUISICIÓ

La inquisició va ser una institució fundada l’any 1231 pel Papa Gregori IX. Uns anys enrere, però, el Papa Lluci III ja havia incitat la creació d’un tribunal per a jutjar i lluitarcontra els càtars, considerats enemics.

La intenció de la inquisició, en contra de la idea que solem tenir molts de nosaltres, era salvar vides: antigament, quan una persona cometia heretgies ino practicava un cristianisme pur, directament se la “purificava” a la foguera, i, a partir d’aquesta entitat, el que es pretenia era poder jutjar l’acusat en qüestió i, si era considerat culpable, querebés el càstig adient. No obstant això, el càstig imposat per l’Església primitiva –encara més anys enrere- era més raonable i just: la excomunió dels heretges.

La figura potser més mediàtica iconeguda que va arribar a ser jutjada per la inquisició va ser Galileu Galilei, pel tema de la seva teoria heliocèntrica (el Sol és el centre de l’Univers).

Es seguia un procés més o menys ordenat:primer de tot, la víctima era denunciada –normalment per un veí o persona que tenia alguna relació amb ell o ella; en ocasions injustificadament, o per odi- i llavors era quan el tribunal de lainquisició entrava en joc. Si considerava que l’home o dona era sospitós, aquest era detingut i l’empresonaven. Allà, era jutjat i interrogat, i si s’esqueia, torturat. Finalment, un cop es coneixia ladecisió del tribunal, l’acusat rebia la sentència. Aquesta podia ser molt variada, i he fet una llista ordenada de més a menys gravetat de cada una de les possibles:

Absolt, si era considerat noculpable.
Suspès, quan l’acusat se’l deixava amb llibertat, però amb la possibilitat de tornar a ser jutjat més endavant. A la pràctica quasi mai hi havia diferència entre absolt i suspès.
Penitenciat.L’acusat era considerat culpable. En funció de la gravetat, havia de demanar disculpes públicament o bé rebre algun càstig, que podien anar des d’haver de dur un sambenet, ser desterrat a condemnat a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Inquisicio
  • Inquisici N
  • Inquisici N
  • La Inquisició
  • NUEVA INQUISICI N
  • Inquisici N En M Xico
  • Museo De La Inquisici N
  • Reflexio Sobre La Inquisicio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS