interior holandes

Páginas: 5 (1153 palabras) Publicado: 11 de enero de 2015
L’INTERIOR HOLANDÈS I
JOAN MIRÓ
Context històric:
Espanya es trobava en una greu situació política i econòmica que generaven inestabilitat .
Les crisis econòmiques en que vivia el país van provocar desastres com la famosa Setmana Tràgica.
Les males condicions de vida de les classes baixes tant dels obrers a les ciutats com dels pagesos al camp van provocar inestabilitat política i social,amb vagues, crema d’esglésies, etc. L’esclat de la revolució soviètica va provocar un nou moviment de protesta al any 1917. Van aparèixer sindicats i partits polítics anarquistes, socialistes i comunistes.
Amb tanta inestabilitat va sorgir el cop d’estat de Primo de Rivera a l’any 1923 amb el suport dels més conservadors. Va propagar les idees nacionalsindicalistes (amb influències del nacionalfeixisme italià de Mussolini) a Espanya fins l’any 1930 on va presentar la seva dimissió al rei i va marxar a París on va morir.
Es va proclamar la 2ª República el 1931 que va portar grans crisis polítiques i disturbis. Durant la segona república el fill de Primo de Rivera, José Antonio Primo de Rivera va formar La Falange Española i es va oposar al govern de la República i va intentar donar uncop d’estat que va fracassar.
L’any 1936 comença la Guerra Civil espanyola, que acaba el 1939 amb la victòria dels nacionalistes i comença, així, el període de dictadura de Francisco Franco que dura fins 1975 amb la mort del mateix dictador. Un cop acabada la Guerra Civil, comença la Segona Guerra Mundial, que acaba el 1945 amb l’entrada dels Estats Units a la guerra a favor dels aliats.Moviment artístic:
A l’art apareixen grups d’artistes que conscientment es plantegen dur a terme experiències comunes i fixen els seus objectius en manifestos i publicacions diverses.
Aquests moviments reben el nom d’avantguardes o “ismes”. Cerquen nous camins alternatius a la mimesi de la realitat, perquè la fotografia i el cinema ho fan amb més perfecció.
L’ essència de les avantguardes és lainnovació i la modernitat, el trencament amb allò que es feia fins a la seva aparició, això explica el ritme rapidíssim amb que se succeeixen, perquè la novetat deixa de ser-ho quan es reconeguda pel gran públic.
Les avantguardes artístiques del segle XX es poden dividir en 2 grans períodes:
1- Les primeres avantguardes fins el 1945. Acabada la Segona Guerra Mundial i parteixen de lesexperiències del postimpressionisme. Tenen el centre principal a París.
2- Segones avantguardes 1945-1980. El centre serà Nova York a causa de l’èxode provocat per la persecució i la dissidència cultural en els règims nazis i feixistes després de l’stalinisme.
El Surrealisme apareix el 1924 amb el manifest surrealista d’André Breton i, el 1930, elabora un altre manifest per afegir el movimentSuperrealista.
Aquest moviment apareix en un període d’entreguerres amb influències de les teories de Freud, que afirmava que una persona tenia el món conscient, que el controlava, i el món subconscient, que no era capaç de controlar. El Surrealisme intenta captar aquest món dels somnis o de la imaginació.
Característiques del Surrealisme:
Rep influència de les teories de Freud, on dóna importància al’inconscient i rebutgen la raó
Trenquen amb les convencions socials: busquen l’excentricitat
Pinten formes allargades, espais buits i agressius... deformen la realitat
Utilització de l’automatisme: tècnica d’escriptura i de pintura surrealista on deixen la ment en blanc , és a dir, suprimeixen el control conscient de la ment, i es despreocupen de la estètica immoral i intenten representar larealitat més profunda de l’ésser humà.

Biografia de l’autor:
Joan Miró va ser un dels artistes catalans més imporants del segle XX. Neix a Barcelona l’any 1893 i mor a Palma de Mallorca el 1983. El 1920 va viatjar a París per primera vegada i va quedar impressionat per tots els moviments artístics d’avantguarda, que el van influenciar durant la seva formació. El 1924 s’adhereix al moviment...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • iNTERIOR hOLANDÈS
  • Interior Holandes
  • Comentari història de l'art
  • Holanda
  • Holanda
  • holanda
  • el holandes
  • Holanda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS