Introducció Antic Testament

Páginas: 55 (13548 palabras) Publicado: 1 de junio de 2012
Sessió 1 2 de febrer de 2012

ANTIC TESTAMENT: problemes, valors i definicions prèvies
1. Problemes que planteja l’AT. Algunes dificultats a l’hora de llegir l’AT
1.1 – El conflicte entre la Bíblia i les ciències naturals
A la Bíblia no trobarem mai la nomenclatura Bíblia. Curiosament, aquesta paraula és el concepte que utilitzem els jueus i cristians. Méstard, a l’edat mitjana, ja es va referint a aquest còdex. Actualment s’ha convertit en un concepte singular per referir-se a aquest conjunt de llibres en un sol llibre.
La lectura de l’AT té una dificultat primordial i és que, durant un temps, la lectura era poc accessible. Si a l’EM hi afegim l’analfabetisme, en els nous temps hi afegien el protestantisme i la prohibició. Per tant, la gentconeixia la història sagrada per la catequesi, etc. però no el text en sí. La mateixa església desaconsellava la lectura de la Bíblia; no pas ara.
L’AT pateix un problema d’estimació.
- problema de comprensió – 2500 anys d’història i de marc cultural
- problema de tipus científic, moral i teològic
1- Problema científic
Confrontació Bíblia – església i ciència (creació / evolució). Laconfrontació amb Galileu (ex. Yahvé atura el Sol – el sol gira entorn la terra) que afirma que la Terra gira entorn del Sol. Ni la Bíblia pot negar la ciència ni aquesta pot negar les concepcions teològiques. Igualment en l’evolució (Bíblia – Gn, 2) a partir de la matèria, Déu crea la vida (antropomorfisme), la ciència diu també que l’home ve de la matèria. El problema és que la ciència no potexplicar el pas de la matèria a la intel·ligència, la Bíblia en canvi, explica la vida amb l’alè de Déu. La ciència explica que passem de la animalitat a la humanitat amb una evolució. La Bíblia narra amb el seu coneixement un evidència i mantenir una VERITAT DE FE.
1.1.3.- 1ª actitud: desprestigiar la ciència i exalçar la teologia
2ª actitud: negar el conflicte – sempre hi ha d’haver un punt detrobada
3ª actitud: recórrer a la pedagogia de la teoria divina i després a la ciència

1.1.4.- Les preteses afirmacions científiques de la Bíblia no són de la revelació divina, són una visió determinada del món compatible amb qualsevol model científic.
Els autors bíblics volen expressar amb el llenguatge de la seva època unes idees bàsiques sobre la natura compatibles amb qualsevol afirmaciócientífica, sempre i quan no neguin l’existència de Déu (no és objecte de la seva investigació)
El conflicte entre la Bíblia i les ciències naturals no hauria d’existir. La Bíblia no ens diu com és el cel, sinó “com arribar-hi”.
1.2.- Problemes de la història
La investigació bíblica ha fet detectar errors de precisió històrica en la Bíblia. Alguns fets històrics es poden explicar per la intenciódels autors: calendaris, moments de l’època.
- Els miracles – (el pas del Mar Roig, el mannà del Cel i altres). Són una manera de mostrar un Déu que intervé pel seu poble i en el fons el que vol, es mostrar l’admiració del poble davant de les forces de la natura (l’espectacularitat de la natura – sensacions davant els fenòmens).
- Volen fer referència a l’origen del poble, a laidentitat (tots han passat pel Mar Roig). També trobem miracles amb els profetes per demostrar que Déu està amb ells, per tant, l’important és el missatge que volen revelar aquests miracles.










Sessió II 8 de febrer de 2012

1. Problemes que planteja l’AT.
Algunes dificultats a l’hora de llegir AT.


1. El conflicte entre la Bíbliai les ciències naturals.
L’objecte pot ser el mateix però des d’òptiques diferents.


2. Els problemes de la història.
L’autor bíblic ni és ni ha de ser un expert. Els miracles els expliquem de manera cultural i literària.
1. fets que passen desapercebuts al lector moral
2. el problema dels miracles.


3. Els problemes morals...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antic Testament
  • antica
  • Prontuario BI 101 Introducci n al Nuevo Testamento Pentecostal
  • Testamento
  • Testamento
  • Testamento
  • Testamento
  • Testamento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS