Introducció Historia De L'Art

Páginas: 15 (3620 palabras) Publicado: 26 de diciembre de 2012
Bloc I trimestre

Conceptes i mètodes

* El concepte d’art
* Les tipologies artístiques. Urbanisme. Arquitectura (tipologies arquitectòniques, característiques i elements materials tècnics). La plàstica (l’escultura, la pintura i el gravat.

L’art occidental en el món antic

* Art prehistòric
* Primeres civilitzacions
* Art clàssic: Grècia. Referents històrics,localització i evolució artística, característiques generals. Antecedents: l’art cretomicènic, l’art cretenc o minoic i l’art micènic. L’urbanisme: la construcció de la democràcia. L’arquitectura de l’ordre i la raó. Els estils, l’arquitectura religiosa i l’arquitectura civil. L’escultura: un ideal de bellesa; el període geomètric i l’escultura monumental. La ceràmica com a testimoni pictòric. El mosaicuna nova tècnica.
* Obres: el Partenó, l’Erectèon, teatre d’Eidaure, Altar de Zeus a Pèrgam, Kouros i Koré, Guerrers de Riace, Discòbol, Diadúmen, Hermes amb el Dionís infantt, Laoocont i els seus fills.
*

L’art

L’art és una activitat creativa, individual o col·lectiva, que utilitza elements materials per expressar la realitat, emocions o idees. L’art és, per tant, l’expressió permitjà de la qual l’ésser humà manifesta la seva tendència natural cap a la bellesa. Prové del llatí ARS de significat molt ampli. L’art té intencionalitat estètica i també la utilitat. Segons la cultura i el temps l’art canvia com a definició. Els artistes són persones que sovint s’avancen a la seva època.
L’art com a procés té dues fases: la idea i la realització. La creació és una funcióessencial en la humanitat, és un impuls vital i produeix un llenguatge com un nou mitjà d’expressió i de comunicació. Aquest també elabora uns signes en imatges i formes que recreen la realitat i els sentiments.
L’ésser humà és un creador de formes i no només la representa o la imita sinó que la transforma (postimpressionistes), la interpreta (modernisme) i l’ordena (cubisme).
L’art és un llenguatgeuniversal.
La recerca de la bellesa en l’art no només és aquella bellesa material sinó també la interna, la de l’ànima, l’espiritual.

La naturalesa de l’obra d’art presenta diferents elements:
* La personalitat de l’artista: element individual reflex de la personalitat del creador, és la referència del jo únic influenciat per la seva realitat. (Van Gogh)
* Les idees intel·lectuals del’època: la ideologia de l’època com a conjunt de pensaments que impregnen l’artista. (religiositat didàctica del romànic)
* Les circumstàncies socials: societat que permet viure a l’artista, l’encàrreg dels grups dominants... (Picasso, Guernica...)
* Els coneixements tècnics: l’artista i els tipus de materials caracteritzen l’obra d’art. L’evolució és progressiva en la tècnica com unamillora de motjans constant, però no en la història.

Evolució històrica en l’art

* L’art a l’antiguitat clàssica es basava en l’habilitat manual o intel·lectual. Saber escriure, parlar...
* Art a l’edat mitjana:
Art liberal: feina d’homes lliures a la universitat (Bolonia)
Art manual: artesans de gremis
* Renaixement: dignifica l’artista
Arts majors: Alberti (arquitectura,escultura i pintura)
Arts menors
* Segle XVII-XIX: desapareix divisió i tots els arts són belles arts
* Segle XX: multitud de moviments en la història de l’Art

Funció de l’art

* Màgia i rites
* Culte als morts i a l’altra vida
* Comunicació religiosa cristiana
* Informar de la realitat exterior
* Manifestació del poder
* Referència a l’estètica
* Gaudir
*Protesta, denúncia

L’estil

Prové del llatí estilus que era el punxó per escriure a mà. La manera d’escriure prové d’stylos. Per tant, l’estil és la manera pròpia de fer les obres d’un artista o una època.
A partir del segle XVI hi ha artistes amb estil propi i en el segle XVIII el mot s’aplica a l’art per fer un grup en una època.
S’estableix una sèrie en l’art (Winckelmann i Herder):...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Introducció general a l'art Grec
  • Historia de l'art
  • historia de l'art
  • Historia de l'art
  • Introducció a l'art grec
  • Història de l'art
  • historia de l'art
  • història de l'art

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS