Introduccio Tirant

Páginas: 9 (2173 palabras) Publicado: 16 de diciembre de 2012
Tirant lo blanc introducció.
ALGUNES CLAUS HISTORIQUES
La principal clau va ser quan a l’any 1450 Martorell va començar a escriure la novel·la. Aquesta data Coincidia amb els set anys de quan constantinoble va caure a mans dels turcs. Constatinoble es va convertir en estambul i va ser la capital de l’imperi roma d’orient quan roma es va dividir en dos. Els romans van ser els custodiants del’ortodòxia.
L’any 1313 roger de flor va contractar quatre mil almogàvers, que aquests eren uns mercenaris catalans, per lluitar contra els turcs i perquè serveixi de model a Martorell per fer les característiques de tirant.
Roger de flor va acceptar la mà de Maria de Bulgària i els almogàvers van recuperar els territoris que abans els turcs van envair. On Martorell va fer morir tirant es on roger deflor va morir.
Els turcs van aprofitar les guerres civils i la pesta per avançar fins al Danubi, llavors l’imperi queda envoltat d’enemics. l’esplendor dels savis de constantinoble en línia directa amb la tradició grecoromana va ser molt atractiva per Martorell.
Perquè constantinoble sobrevisqués havia que refer l’església però els que hi formaven part estaven en contra, llavors la població deconstantinoble va baixar moltíssim.
La caiguda de constantinoble es deu per l’esdeveniment històric que marca el pas d’època medieval ala moderna. Mentre l’imperi s’enfonsa València esta vivint els seus moments de gloria. Martorell neix ala capital cultural i econòmica de la corona. Va ser el moment del segle d’or literari.
JOANOT MARTORELL
Va ser un cavaller que procedia d’una família de lapetita noblesa valenciana. Martorell va viatjar molt per diversos problemes i va tindre una vida aventurera. Va començar a escriure tirant lo blanc quan ja era molt gran. Quan va morir, el llibre va acabar en mans de galba que va retocar algunes coses de la novel·la mentre la va tindre. Al 1490 va publicar-la però no la va ver impresa ni va saber l’èxit que va tenir.
TIRANT LO BLANC
Aquest llibrees l’aventura d’uns quants homes que salven dels turcs l’imperi grec i el recuperen. L’èxit d’això no es compleix si el seu capità no aconseguia a carmesina.
En si mateixa la novella es una novella d’amor.
Les aventures amoroses de Tirant comencen amb carmesina. fins que arriba a aquest punt de la historia el llibre havia estat la preparació per ala gran gesta de salvar l’imperi.
El lector haconegut amb això estadis amorosos molt diferents.
En companyia de tirant el rei de Sicília rep una carta de l’emperador de constatinoble dient que el seu fill va morir i que el convocava per fer-li cavaller. les aventures que ha viscut el lector fins aquests son el conduit de coses que ha fet que tirant entri al servei de l’emperador. Tirant recluta soldats i va a constaninoble on s’enamora dela filla de l’emperador, que es una persona de categoria molt superior a ell.
ELS CAVALLERS
Els homes d’armes amb les possibilitats de mantenir un cavall , es una institució d’origen feudal anomenada cavalleria. Tirant defensava el cristianisme, i a més ha de servir una fidelitat feudal.
Com que la vida cavalleresca del segle XV estava desapareixent , Martorell va tenir molts problemes perposar-ho ala practica.
Els lectors amb els primers capítols aprenien com es devien fer el combats on acudien els cavallers a matar-se.
Una de les característiques de Martorell es que donava la veu als cavallers vençuts perquè es un moment amarg en la cavalleria.
LA SANG
Aquesta novel·la esta plena de sang, que segons el llibre es la tinta de les accions cavalleresques.
Una escena del llibreon es veu clarament es quan el compte varoic ordena reclutar a tots els nois d’onze anys incloent el seu fill. Ell va agafar un moro i desprès de proclamar cavaller al seu fill va obligar-lo a matar a aquell moro. Un cop l’ha fet va tirar al nen damunt el moro mort i el va fregar de sang.
Aquí es pot veure com Martorell relata el bateig de sang d’aquest nen en el mon de cavalleria i com es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tirant
  • tirant
  • Tirant
  • tirant
  • Tirant
  • tirant
  • tirant
  • Tirant

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS