introducció dret administratiu

Páginas: 13 (3083 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2013
Tema 1: L'origen del dret administratiu.

A Alemanya el concepte de dret administratiu no s'utilitza com nosaltres i parlen de dret públic.
Quan es pren la Bastilla que era la llar del reis francesos es diu que comença la revolució francesa.
Abans hi havia antic règim, el monarca reunia a les seves mans tots els poders i facultats que hi havien en el regne.
Hi havia un grup de funcionarisa les quals els monarca els i confiava feines i tasques de caràcter colaboratiu amb les seves funcions.
Ua de les funcions eren recaptacions d'impostos per mantenir les guerres, per exemple.
Per tant el rei no ho feia per ell mateix.
En justícia, el rei n'era la última instància, pero on els ciutadans anaven a reclamar coses no era al rei, sinó que es va crear una administració pública perjudicis privats i públics. La protoadministració.
Hi ha un conjunt de persones que es dediquen a col·laborar a les gestions que el rei té, i ho fan cada cop d'una manera més tècnica.
S'acabaran especialitzan.
La realitat de l'estructura de poder de l'antic règim tenim un sobirà, classes acomodades(noblesa i església), la base de l'economia era la proietat de la tera (la fundària), el ric era qitenia terres.
Aquests nobles amb poder polític tenien tan poder polític com econòmic només els hi faltava poder-ho mantenir, per tant van crear un sistema institucional fonamentat amb un sistema jurídic format per normes i lleis que serviran per aquesta finalitat, manteniment de la seva propietat privada, manteniment de la riquesa i el poder de l'antic règim a mand de qui el tenien. Era lamentalitat d'abans de la RF.
Els nobles com que estaven sempre ocupats en fer guerres i ocupar territoris necessitaven diners per pagar als exercits.
Treurà els diners de la burgesia, una classe social. Els burgesos vivien als burgs, ciutats.
El rei manté sota la seva protecció als burgs, que al viure homes lliures no els hi requeia sobre ells ni peatges, ni béns de cuixa, etc.
Finalment hauran dedemanar diners en aquests burgesos i la propietat acabarà recaient sobre els diners.
La RF farà que el poder econòmic recaigui sobre la manufactura, per tant la propietat passarà te la propietat fiduciària als productes elaborats.
Els artifex d'aquesta revolució seran els il·lustrats, gent culta que, burgesos que han llegit molt.
En el nou règim l'origen del poder serà el poble( el poble serà unaidea diferent a la suma d'individus, el poble coma estructura funciona amb uns determinats paràmetres diferents a les persones individuals.). Serà el propi poble que s'otorga un sistema determinat mitjançant una constitució.
La creació del concepte de poble es important perquè no la té ni déu ni el rei sinó que la té el poble perquè la sobirania del poble és del poble i per al poble.
En aquestdisseny neix la idea de que hi hagi una estructura que permeti assistir aquells que exerceixen el poder en nom del poble, això és la administració pública.
En quan la RF s'escolleix a tots aquells que ens han de representar i per tant es comença a ecnificar.
Neix el dret administratiu, dret que refula les relacions entre ciutadans i les administracions i de les adminstracions amb la restad'administracions.
Si l'estat absolut s'havia destacar per reunir en una sola mà tant el poder exectutiu, legislatiu i judicial. Però aquesta divisió de poders serà cadenatica, si unes lleis no son correctes el jutge no jutjarà.
Sustituim déu pel poble i rei per individu.
La RF comporta que tot els òrgans seran liures. En un món que es basava en el vassallatge, la RF farà que la dona serà un conceptede dret i podrà rebre dret.
A partir d'aquest canvi ideològic l'home i la dona tendran capacitat d'escollir representatnt.
Podrem parlar de l'estat LIBERAL, basat en el model de llibertat. Important el poble com a conjunt i l'individu com a element, aquest canvi ideològic fonamental és importatn perquè comportarà que l'home i dona passaran a ser subjectes de dret.
La situació de llibertat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dret administratiu
  • Introducció al dret
  • Conceptes Dret Administratiu Andorra
  • concepte dret administratiu
  • Introduccio Al Dret
  • Dret Administratiu I
  • Guia docent. dret administratiu.
  • PAC 1 Introducció al Dret

OTRAS TAREAS POPULARES

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS