Introducció filosofia

Páginas: 20 (4993 palabras) Publicado: 24 de abril de 2013
Tema 1: EL SABER FILOSÒFIC

1. Etimologia. Filosofia (philia-sophia). Amor al saber (esforç per conèixer, afany de saber)
- Philia: Amor, anhel, ànsia, desig, recerca, voluntat, fam, afany.
- Sophia: Saber, saviesa, veritat, coneixement.
- Amor, estimació o tendència al saber, desig i recerca de la veritat i no pas pretensió de posseir-la, és aquest encara el sentit que té avui elconcepte, tot i que el seu naixement data del s. VI a. C..
El filòsof, com amic de la saviesa, es distingueix així del savi, que ja està en possessió del saber. Ell s'autoconsidera només un aspirant, un amant o amic del saber.
La frase del grec Sòcrates només sé que no sé res il.lustra aquest significat. Vol dir que només si som conscients de la nostra ignorància estarem en disposició d'aprendre afilosofar. Per això, la persona que filosofa no es presenta com a sàvia, sinó només com a amant de la saviesa.


El diàleg El convit de Plató és un dels més coneguts de Plató i està dedicat a la teoria de l'amor. Un grup d'amics es troben per sopar. Durant la sobretaula, Sòcrates proposa que tots els presents contestin la següent qüestió: Què és l'amor? Un cop tots han contestat, Sòcrates sintetizatotes les opinions. El convit considera principalment l'objecte de l'amor, això és, la bellesa i els seus diferents graus jeràrquics.


TEXT 1:

“A més, (l'Amor) està al bell mig de la saviesa i de la ignorància.
El que passa és això: cap déu no es dedica a filosofar ni desitja esdevenir savi, perquè ja ho és; (...) ni tampoc filosofen ni desitgen esdevenir savis els ignorants, doncs, elmal de la ignorància és, precisament, aquest, creure's posseir bellesa, bondat i saviesa abastament quan, de fet, se n'està mancat, i qui no creu estar mancat d'una cosa no desitja pas allò que creu que no li manca.
Doncs, si no són ni els savis ni els ignorants, ¿qui són, Diòtima, els que es dediquen a la filosofia?
(...) Aquells qui es troben a mig camí entre els déus i els homes. I l'Amor seriaun d'aquests. Puix que la saviesa és una de les coses més belles i l'Amor és amor de la bellesa, cal que l'Amor sigui un filòsof, i pel fet de ser-ho, que es trobi entre el savi i l'ignorant.”
Plató, El convit, 2004 b, EGA p. 29 [P. 14, VV, 2007)

Activitat 1

Assenyaleu els conceptes que creieu més importants.
El text consta de dos arguments: marca l'inici i el final d'ambòsraonaments.
- Quina és la tesi del primer argument?
- Quina la del segon?
Assenyala les conclusions dels arguments.
Ajuda't del text per definir millor el concepte filosofia.
Completa la frase que podria servir de títol del text:
El filòsof entre la ___________ i la __________.

Resum: IGNORÀNCIA → DUBTE → RECERCA → CONEIXEMENT

2. Què vol dir fer filosofia?

Com que la paraula filosofia(a partir d'ara, F.) té un camp semàntic molt ample, i en conseqüencia hom parla de la polisèmia d'aquest mot, perquè pot significar moltes coses, també veurem que l'activitat filosòfica és entesa de diferents maneres.
Per veure'n només un quants, analitzarem les expressions següents:
Pren-t'ho amb filosofia.
No estic d'acord amb la filosofia de l'empresa.
Deixa't estar de filosofies.

a)En la primera es refereix a una actitud determinada davant certs fets de la vida. Assenyala que cal prendre's les coses amb calma, amb resignació, sabent mantenir una certa distància amb el que ens acaba de passar. S'aconsella viure serenament un contratemps de la vida quotidiana.
b) En la segona expressió, el mot F. es refereix a la manera d'entendre la línia d'actuació d'una entitat; perexemple, un partit polític, un govern o una companyia d'assegurances. Fa referència al rerafons teòric, la ideologia que hi ha al darrera de les activitats concretes de l'entitat, el que encarrila i dirigeix la seva manera d'actuar. Per exemple, els principis generals d'algun pla d'acció, d'un programa polític o d'un projecte empresarial.
c) En la tercera expressió, la paraula F. s'utilitza en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • introducció filosofia
  • Introducció A La Filosofia
  • Introducció A La Filosofia. Resum
  • Filosofia resum introducció
  • Hª Filosofia (introducció)
  • INTRODUCCIO A LA FILOSOFIA
  • Introducció a la filosofía
  • Introduccio a la filosofia politica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS