Introducció a l'empresa

Páginas: 12 (2993 palabras) Publicado: 2 de diciembre de 2013
Proposta solucions

Prova d'Avaluació Contínua 1 (PAC1). Mòdul 1
CONCEPTES BÀSICS


Enunciat

1. (1 punt) Ideateca és una empresa basca que en l'últim any ha tingut un gran èxit en el sector dels videojocs per a dispositius mòbils. Podeu trobar informació sobre l'empresa a la seva pàgina web i en diferents notícies que han aparegut en els mitjans sobre ella. Sobre la base d'aquestainformació i aquella altra que hagis pogut trobar, explica com crea valor Ideateca i quin és el seu model de negoci.

Material web de consulta per a aquesta pregunta:
< http://ideateca.com/es/>


Ideateca contracta uns inputs o factors productius (programadors, directius, maquinari, programari…) per elaborar un output o producte (videojocs per a dispositius mòbils). En aquest procés Ideatecagenera valor, ja que el valor de l'output és major que el dels inputs. És a dir, amb el procés de transformació dels inputs en outputs (procés productiu, en el que Ideateca crea un videojoc) l’empresa genera valor ja que crea un producte nou que cobreix unes necessitats del mercat. I aquest producte (nou e inexistent abans d’aquest procés) té més valor que els inputs per separat.

El cridanerd'aquesta empresa és que els factors que contracta li suposen un desemborsament econòmic, mentre que els videojocs es distribueixen gratuïtament.

El seu model de negoci és el Freemium (= Free + Premium). Aquest és un terme encunyat per Fred Wilson, que es fonamenta en la idea d'oferir una versió gratuïta de determinat servei o continguts, reservant una part amb major valor afegit per als usuaris depagament.

En el cas d'Ideateca, ofereixen els seus jocs gratis perquè el públic els provi. Com són jocs simples però alhora molt additius, l’usuari juga una vegada i una altra, per la qual cosa l'empresa aprofita per inserir publicitat o cobrar per accedir a més nivells de joc i funcionalitats afegides.

Referències:







2. (1,5 punts) Eneko Knörr, conegut emprenedord'Internet, va crear Ideateca després de vendre de forma reeixida Hostalia.

a) Quins avantatges ha de coincideixin o es concentrin en la mateixa persona la propietat i la gestió de l'empresa? Què fets poden motivar que se separi la propietat de la gestió?

En coincidir en la mateixa persona (Eneko Knörr) els rols de propietari i conseller delegat, no sorgeixen els denominats problemes d'agència:divergència entre els interessos dels accionistes (busquen augmentar el valor de l'empresa) i dels directius (poden tenir diferents objectius com a altes retribucions, prestigi…). Aquesta alineació d'incentius motiva al directiu a buscar el creixement del valor de l'acció, doncs ell mateix també és la forquilla o posseïdor de les accions. A més, tendirà a supervisar el treball i resultats dels empleatsd'una forma més propera, la qual cosa elimina distraccions d'aquests cap a altres objectius no corporatius. Un altre avantatge és la rapidesa en la presa de decisions, important en tot tipus d'empresa, i més encara en una que actuï en el dinàmic sector dels dispositius mòbils.

Un motiu important per separar la propietat i la gestió pot ser la necessitat de créixer empresarialment. Si augmentala grandària de l'empresa farà falta una major estructura directiva, i no sempre és factible contractar per a llocs especialitzats a familiars que siguin accionistes. En el cas d'Ideateca, Iruri Knörr, community manager d'Ideateca, a més de germana d'Eneko, és una professional destacada dins del seu sector. Altres vegades el creixement empresarial implica l'entrada de nous accionistes, que nosempre poden (o volen) entrar com a socis-directius. El cas extrem seria la cotització en mercats de capital, en el qual la separació entre propietat i gestió s'engrandeix.


b) Classifica a Ideateca segons la seva estructura de propietat, grandària, naturalesa de la seva activitat econòmica, sector d'activitat, àmbit d'actuació i característiques socioeconòmiques. Justifica la teva resposta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estada A L'Empresa
  • Estada A L'Empresa
  • la publicitat a l'empresa
  • introduccio
  • Introducci
  • Economia de l'empresa
  • La inversió en l'empresa
  • Economia de l'empresa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS