INVENTS DE L'ERA DELS IMPERIS I L'ERA D'INTERNET

Páginas: 11 (2626 palabras) Publicado: 18 de enero de 2015
LA DOCÈNCIA DE LA TECNOLOGIA EN EL CONTEXT SOCIAL


TECNOLOGIA: HISTÒRIA I IMPACTE






Gerard Torres Girol
Màster en Professorat de Secundària Esp. Tecnologia







1. Introducció

Al llarg de la història, l’home ha sabut utilitzar la seva saviesa i coneixements acumulats i heretats per crear nous aparells, eines, però també altres tecnologies no tan tangibles persatisfer les seves necessitats.

En aquest document ens centrarem en alguns dels invents de l’Era dels Imperis i en l’Era de Internet. Per alguns d’aquests, mirarem de d’explicar el seu origen, i esbrinar què van aportar de nou a la nostra societat, sense deixar de banda les conseqüències de la seva utilització.

Finalment, enumerarem 10 descobriments importants de la Història i mirarem si hangenerat o no tecnologia.


2. Invents

2.1. Era dels Imperis (1860-1891)

A continuació es llisten 10 invents que s’atribueixen a l’Era dels Imperis. Ens trobem en plena Revolució Industrial, i un criteri per ordenar-los podria ser segons el grau de contaminació acústica que genera el seu ús (de més a menys).



Refineria de petroli (1860)
Motocicleta (1868)
Màquina d’escriure (1867)Telèfon (1876)
Màquina de vending (1883)
Porta giratòria (1888)
Planxa elèctrica (1882)
Pany de bombí (1861)
Bolígraf (1888)
Clip de paper (1867)




2.2. Era d’Internet (1969-2014)

A continuació es llisten 10 invents de l’era d’Internet, per tant una època bastant actual. Tot i així, la novetat de l’invent no significa que aquest sigui assequible a tothom (Henry Ford va dir que "Elverdader progrés és el que posa la tecnología a l’abast de tothom”) o que tothom en faci un ús del mateix.

En aquest cas els ordenarem de major a menor segons la quantitat de temps que un servidor les ha utilitzat el darrer any (en el cas de les Google Glass, no he tingut la oportunitat de provar-les ni menys de comprar-les):

Ordinador
Portàtil (1971)
Internet (1983)
Telèfon mòbil (1973)Compressió MP3 (1990)
Memòria Flash (1984)
CD (1980)
GPS (1973)
DVD (1995)
Videoconsola (1972)
Les ulleres Google (2011)



2.3. Descripció de 3 invents

A continuació hem seleccionat 3 d’aquests invents i en farem una petita descripció.


2.3.1 Bolígraf (1888)

El seu nom és la combinació de la paraula “bola” i “grafos” (del grec grafia). Es refereix a l’instrument d’escripturaamb sistema de dosificació de tinta en el qual a l’entrar en contacte amb el paper, una bola ubicada a l’interior de la punta es desplaça i dóna pas a la tinta emmagatzemada en un tub.

La data en la que es va patentar per primer cop va ser el 1888, per John J. Loud als Estats Units. Tot i així no va tenir èxit fins l’any 1938, quan László Bíró va trobar una tinta òptima per al seu ús.

Aquestinvent ens permet l’escriptura manual de text manera ràpida, homogènia i econòmica. Adaptable a molts tipus de paper, pressions d’escriptura (permetia utilitzar paper de calc) i en diferents posicions. Minimitza les pèrdues de tinta i s’asseca fàcilment. El benefici més important que va aportar fou una escriptura més neta i fiable.

Anteriorment existia la la ploma estilogràfica, que ja partiadel concepte de dosificar tinta emmagatzemada en un dipòsit, tot i que aquesta sortia per capil·laritat i també tenia més pèrdues. El coneixement sobre la viscositat de líquids en superfícies metàl·liques (bola), i la tinta utilitzada en l’impressió de diaris, més viscosa i d’assecatge més ràpid, també va ser clau perquè l’invent funcionés.

Tot i que no les ha reemplaçat del tot, les plomesestilogràfiques van deixar d’utilitzar-se per la escriptura del dia a dia, i van quedar relegades a una qüestió de gust personal i enfocades a un cert tipus d’escriptura més concret i d’expressió més artística i personal.

La carcassa del bolígraf, actualment es fabrica de plàstic, fabricat a partir d’una font d’energia no renovable com és el petroli. L’impacte ambienta que genera aquest...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L’era Del Petroli
  • L'era de les revolucions
  • L2AC2_T L'època de les transformacions i dels grans Imperis
  • Preguntes. Nacions i imperis
  • Nacions i imperis
  • Drets i deures dels alumnes
  • classificació i codificació dels plàstics
  • Estructura I Funcionament Dels Vegetals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS