investigación

Páginas: 9 (2075 palabras) Publicado: 1 de abril de 2013



ÈTICA I VALORS EN EL TREBALL SOCIAL
Sarah Banks.














Si Mohamed El Cadi Samir


INTRODUCCIÓ I RESUM:
Sarah Banks, professora de treball social comunitari i juvenil de la universitat de Durham (Regne Unit), l'any 1997 va publicar el llibre: “ètica i valors en el treball social” . Aquest llibre el va escriure per a els professionals i estudiants de treballsocial, una professió carregada de dilemes ètics.

Banks, graduada en filosofia, historia social i treball social. Al llarg de la seva carrera s'ha dedicat a ensenyar i contribuir al desenvolupament i la divulgació de temes ètics relacionats amb les professions socials. A part d'escriure diversos llibres i articles sobre aquests temes, Banks es la que va iniciar el “European social ethics project”(projecte europeu de l'ètica social). Un projecte a on treballen en la investigació i desenvolupament de l'ensenyament de l'ètica pràctica en les professions socials. En aquest projecte hi participen acadèmics de diversos països per a poder donar una visió més global d'aquest tema.

“Ètica i valors en el treball social” tot i ser dels anys noranta, és un dels llibres més recents que tenim enel tema de l'ètica en l'àmbit social. Aquest llibre pot ser-nos útil alhora de comprendre la dificultat dels dilemes ètic que sorgeixen contínuament en la nostra professió i també com hauríem d'actuar en alguns casos concrets, ja que en el llibre combina la teoria amb l'explicació de cosos pràctics que ens ajuden a il·lustrar millor la situació que ens vol explicar.

Al llarg del llibre l'autoratracta diversos temes sobre l'ètica i els valors, dividits en 7 capítols, en els quals hi ha una explicació extensa sobre cada tema, sovint acompanyada d'alguns exemples i amb un exercici final per a poder copsar l'idea principal del capítol.

En el primer capítol, ens explica que el treball social es una professió que contínuament es planteja qüestions ètiques, que ens obliguen a prendredecisions que sovint no agraden a tothom, inclús a nosaltres mateixos. Per això hem de comprendre que nosaltres estem oferint un servei públic, que està en contacte amb gent vulnerable i que cal reflexionar molt bé avanç de prendre una decisió.

Banks, afirma que la crisi del estat de benestar, augmenta els dilemes ètics que ens posen en evidència. Per això el treballador social ha de deixar elsentiment de culpa de banda i comprendre que es una professió amb contradiccions constants, a on segurament ens equivocarem molts cops.


En el segon capítol, tracta sobre els valors del treball social des de els punts de vista dels principals fonaments filosòfics. Analitza el punts de vista de la filosofia Kantiana (respecte a les persones ja que l'ésser humà és un ser racional i autodeterminat),també ens numera els principis del treball social adaptats per Biestek: la individualització, la expressió explícita dels sentiments, la implicació emocional controlada, la acceptació, l'actitud de no enjudiciament, l'autodeterminació del usuari i la confidencialitat.

Els valors del treball social tradicional tendeixen a centrar-se en el contingut de la relació entre el treballador social il'usuari oblidant-se sovint dels valors que te el propi treballador social, provocant contradiccions a l'hora de treballar en alguns casos. En aquest capítol, Banks també nombra altres filosofies més “radicals” com el marxisme que s'anteposen a l'utilitarisme Kantià.

En el tercer capítol, l'autora parla sobre els valors i el coneixement. Afirma que hi ha una interrelació entre coneixement i elsvalors, que és impossible tenir uns coneixements sense afegir-li els valors.

En aquest capítol, Banks també explica; que les teories com els valors del treball social necessiten una modificació, ja que els valors es centren en l'individu que assumeix que li redueixin la llibertat i la capacitat d'elecció. El professional ha d'assumir que a part del seu ofici, és un ésser humà que busca una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Investigacion
  • Investigacion
  • Investigacion
  • Investigacion
  • Investigacion
  • Investigacion
  • Investigacion
  • Investigacion

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS