Invitació a la sociologia

Páginas: 14 (3286 palabras) Publicado: 24 de diciembre de 2011
INVITACIÓ A LA SOCIOLOGIA
PETER L. BERGER

INDEX
Resum del llibre……………………………………………………………………2
Comentari crític……………………………………………………………………9

RESUM DEL LLIBRE
N’hi ha una gran ambigüitat en la imatge que la gent té d’un sociòleg, a vegades pot ser errònia i enganyadora. Sovint, és vist com un ésser especialitzat en el desenvolupament d’activitatsexemplars a favor dels altres i de la col·lectivitat. L’expressió “treballar amb la gent” no és la més apropiada. Una altra imatge que s’assembla a l’anterior seria la del sociòleg com un tipus d’assessor teòric del treball social, que és igualment enganyosa, ja que el treball social és sempre una concreta pràctica social, mentre que la sociologia no és una pràctica, si no un intent de comprensió que potser molt útil al treballador social, ho és per a qualsevol activitat en que l’objectiu impliqui el maneig de persones, independentment de quina en sigui la justificació moral.
Max Weber, una de les figures principals de la història de la disciplina, va formular que la sociologia és “valorativament neutra”. El sociòleg tindrà els seus propis valors, però en la seva actuació com a sociòleg ha depredominar un sol valor fonamental, que és el de la integritat científica. Allò que el sociòleg vol, es veure “què hi ha”, la sociologia procura un acte de percepció pura i la seva tasca consisteix a informar amb tota la precaució possible d’una terreny social determinat.
Una tercera imatge del sociòleg, és la del reformador social, té orígens històrics. August Comte, el filòsof francès deprincipis del segle XIX imaginava la sociologia com a doctrina del progrés, per a Comte, el sociòleg juga el paper d’àrbitre de totes les branques del coneixement, per al benestar i la prosperitat dels homes. Alguns cops les contribucions de la sociologia han aportat a millorar el destí dels éssers humans. Però la imatge del sociòleg com a reformador social arrossega molts dubtes com aquella altra queel presentava com un treballador social.
Apareix també la imatge del sociòleg com a recopilador d’estadístiques sobre el comportament humà, és la persona que va entrevistant gent triada a l’atzar i després recopila totes les dades. Aquesta imatge s’ha vist reforçada per organismes que fan enquestes d’opinió pública i estudis de mercat. Les dades estadístiques no són sociologia, pot ser unmaterial útil per una interpretació sociològica, però ha de ser més àmplia que les meres dades.
Una altra representació del sociòleg, és la que veu en ell un individu primordialment interessat en la confecció d’una metodologia científica que després imposarà als fenòmens humans. Alguns sociòlegs s’han arribat a interessar tant per les qüestions metodològiques, que han acabat deixant d’interessar-se perla societat.
També sorgeix la imatge del sociòleg com a observador distant, poc natural i fred manipulador, segons aquesta imatge, el sociòleg actuaria com un tècnic no compromès, que posa les seves capacitats de maneig a disposició dels poders establerts.
El perfil del sociòleg en estat pur no es dóna a la realitat, ja que aquesta el que donarà serà més aviat aproximacions i desviacions delmodel. Es pot dir que el sociòleg és un individu interessat a comprendre la societat d’una manera disciplinada, on aquesta disciplina és de caràcter científic, cal sotmetre’s a unes determinades regles, procurant ser objectiu. S’ha d’ocupar de qüestions metodològiques, ja que això l’ajudarà a aconseguir l’objectiu del sociòleg que és intentar entendre la societat. Farà servir una sèrie de mitjans,entre els quals hi ha les tècniques estadístiques, ja que és de gran utilitat per a respondre unes certes preguntes sociològiques. El sociòleg s’haurà de preocupar del significat precís dels termes que utilitza. L’interès del sociòleg és la comprensió en ella mateixa, pot saber les conseqüències i de l’aplicació pràctica de les seves conclusions, però això ja no forma part de la tasca del...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Resum Capitol 1; Invitació A La Sociologia
  • Invitació a la sociologia
  • Invitació a la sociologia
  • Invitació a La Sociologia
  • Invitació a la sociologia de berger
  • Assaig invitació a la sociologia
  • Comentari capitol 1 "invitació a la sociologia"
  • Outlines Invitació a la sociologia. P. Berger

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS