,jadgfckajfha

Páginas: 10 (2406 palabras) Publicado: 12 de diciembre de 2013
Conseqüències de la 1GM:

El Tractat de Versalles va suposar un rotund fracàs, per una banda, perquè ni tan sols es va plantejar un disseny institucional que fixés les regles pel funcionament de l'economia mundial i, per una altra, perquè el principi de la culpabilitat alemanya va dificultar la reconstrucció econòmica del propi país, una de les principals potències d'abans de 1914, que era unapeça clau pel restabliment econòmic europeu.
En l'àmbit internacional es donà una fragmentació del mercat mundial.
Els Estats imposen unes pràctiques intervencionistes que es van mantenir després però sense una reglamentació definida.
Els nacionalismes econòmics van avançar.
Les estructures industrials van quedar artificialment alterades.
Sorgeixen problemes de finançament que pertorbenels sistemes crediticis.
Els processos inflacionistes es van complicar.
L'economia nord americana es va convertir en la única gran finançadora de la reconstrucció europea i de la reactivació econòmica.
Expansió dels anys 20:
Entre 1920 i 1939 l'evolució econòmica va sofrir dues circumstàncies ben diferents. Per una banda es van donar una serie de variables que van donar pas al creixementeconòmic: els avenços tecnològics, l'augment demogràfic que va facilitar mercats més amplis i diversificats, els avenços en agricultura i els avenços en el món de les comunicacions. Per una altra banda es donaren una serie de variables que van originar unes pertorbacions que determinaren l'economia d'entreguerres.
L'expansió dels anys 20 va estar pràcticament restringida als EUA.
Gran Bretanya:es va produir un estancament econòmic a causa de: l'envelliment del seu utillatge industrial, es dóna una reducció de les exportacions industrials; el desfasament de la oferta, incapaç de competir en els mercats exteriors amb països tècnicament més agressius; i la resistència de la City per perdre el seu control de les finances mundials.
França: l'economia va estar arrossegada per les destrossesde la guerra, les dificultats de reconversió, l'absència d'un consens que dugués a terme unes polítiques econòmiques decidides, la inestabilitat del franc i l'equivocada confiança en que el pagament de les reparacions alemanyes de guerra anava a convertir-se en el instrument fonamental de la reconstrucció.
Alemanya: situació catastròfica basada en l'enorme pagament de les reparacions de guerra,el sentiment d'humiliació nacional, i la consciencia de que les possibilitats de recuperació eren nul·les. Al 1923 Alemanya va suspendre el seu pagament i es donaren uns forts moviments d'especulació que van desembocar en una hiperinflació. La moneda va perdre el seu valor i la economia va quedar col·lapsada. Amb l'ajuda d'EUA, amb el pla Dawes, es va estabilitzar el marc alemany i es va continuaramb el pagament de les reparacions.
Itàlia i España: tendències nacionalistes en economia. Forta presència de l'Estat com inductor del creixement econòmic (dictadures). La creació d'infraestructures i l'extensió de les obres públiques van ser dos recursos per la creació d'ocupació.
Llatinoamèrica: política de substitució d'importacions, de manera que van augmentar els seus nivellsd'industrialització.


Japó: es mantenia al marge dels conflictes. País industrialitzat amb una economia de brillants resultats. Política expansionista. Es va interessar en una zona de la Xina rica en recursos naturals, i va entrar en conflicte amb els interessos dels nord americans.
El nacionalisme econòmic va dificultar els circuits comercials internacionals i la expansió econòmica. Polítiquesproteccionistes (GB i EUA).
Pertorbacions monetàries, crisi del patró or i manca d'un sistema monetari internacional. Rivalitat entre la lliura i el dolar. Al 1922 es van institucionalitzar la lliura i el dolar, i això va incrementar la rivalitat. La competència entre les dues divises va causar la distensió de les regles de la prudència bancaria. Al 1925 la lliura va tornar al patró or i això va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS