jaume I

Páginas: 3 (503 palabras) Publicado: 22 de enero de 2014
COMENTARI DE TEXT
Aquest text és un fragment de la “Crònica de Jaume I o Llibre dels fets”, la més antiga de les quatre grans que es conserven, les altres tres són la Crònica de Bernat Desclot, laCrònica de Ramon Muntaner i la Crònica de Pere El cerimoniós. És una narració de fets coetanis del seu autor, el propi Jaume I. Està basada principalment en l’experiència del propi monarca. Jaume Iva viure durant el segle XIII, per tant la seva crònica pertany a la literatura medieval.
El rei Jaume, fill de Pere el Catòlic i rei de la corona d’Aragó, va créixer a Carcassona però el van educari preparar per ser rei al Castell de Monzó, quan es va quedar orfe. Se’l anomena el Conqueridor degut a les gran gestes que va dur a terme per l’expansió catalana i cristiana. La crònica narra la vidadel monarca, explica aquestes conquestes i les decisions preses al llarg de la seva vida, des d’avanç del seu naixement fins a la seva mort. I sobretot mostra el motiu de les seves accions ja que undel objectius d’aquest tipus de relat és justificar accions polítiques per tal de servir d’exemple i ensenyament per als futurs governants. “...que si els ho anem aguantant, no hi haurà cap devosaltres a qui no donen mort o no li saquegen el que té.” “...I, si no fem aço, tots estarem en gran perill.” També es volia exalçar la figura del rei, per aquest motiu els historiadors contrasten lesnarracions amb les restes històriques, perquè podrien incloure parts matisades.
Aquest fragment exposa l’actitud del ricshomes respecte el botí després de prendre la ciutat de Mallorca. Ens ensenya comel rei es veu obligat a posar fre a l’exaltació dels cavallers vers el botí i com aconsegueix mantenir la situació controlada. L’obra es caracteritza per tenir un estil directe amb l’ús d’unllenguatge viu i clarament popular que conté dites i refranys. Hi abunden els diàlegs que donen agilitat i realisme al relat. Fet que ens permet conèixer i aprofundir en el pensament i l’estil de vida de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ruta de Jaume I
  • Mausoleu de jaume i
  • Conquistas Del Rei Jaume I
  • Jaume I
  • jaume i
  • Ruta jaume i
  • Llegendes de jaume I
  • Cronica Jaume I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS