jaume i

Páginas: 3 (504 palabras) Publicado: 10 de mayo de 2014
COMENTARI DE TEXT
jaume I llibre dels fets


Durant quasi un segle (1250-1350) la Corona d'Aragó va assolir un període d'estabilitat política i social important on la incorporació a la Coronade les terres de València i de Mallorca hi va ajudar.

Degut a aquest període van sorgir les cròniques que estaven escrites sense intencionalitat literària i narren els fets importantsprotagonitzats pels reis del Casal d'Aragó, entre elles el Llibre dels fets del segle XIII de Jaume I (1208-1276), el qual, és la primera de les quatre grans cròniques de la Corona d'Aragó escrita en primerapersona amb el plural majestàtic (nós).
En quant al gènere, es tracta de prosa medieval.

Pel que pareix la conquesta de Mallorca al 1229 va impulsar la seua redacció i Jaume I anava revivint elsfets davant d'algun dels col·laboradors que els redactava.

El protagonista s´hi mostra com un personatge redó, un home d'acció del qual es conèixen els sentiments més íntims, els coneixementsmilitars i les reflexions polítiques.


El tema general del Llibre dels fets és la narració autobiogràfica de la vida de Jaume I des del seu naixement fins als seus últims anys de regnat.
El temad'aquest text és la valentia de Jaume I quan pren la decisió de seguir en la conquesta de València.

La crònica té quatre parts: en la primera es relata la infantesa i la joventut del rei; en la segona, esrelaten les conquestes de Mallorca i de València; en la tercera, les disputes del rei amb Alfons de Castellà i les campanyes contra els sarraïns valencians; en la quarta, els últims anys del regnat.En quant a aquest text,al principi conta que hi ham dos frares predicadors i un d'ells (Fra Pere) volia parlar amb Jaume I a part per a dir-li que se'n volia anar i que no hi romandria a causa deque si Jaume I se'n anava i decidia no seguir amb les conquestes, tot el món se'n aniria. Jaume I li va dir que se'n anara i que li donaria una resposta al dia següent.

Després d'això, Jaume I...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ruta de Jaume I
  • Mausoleu de jaume i
  • Conquistas Del Rei Jaume I
  • Jaume I
  • jaume I
  • Ruta jaume i
  • Llegendes de jaume I
  • Cronica Jaume I

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS