jeje

Páginas: 20 (4795 palabras) Publicado: 7 de abril de 2014
Resum Aristòtil
Biografia, context i obres
Aristòtil fou un filòsof grec que juntament amb Plató és el més important de l’antiguitat i un dels més importants de tota la història de la filosofia. Va néixer a la ciutat d'Estagira. Va ser fill de Nicòmac, metge de Amintes, rei de Macedònia. El fet de ser macedoni i pertànyer a una família vinculada a la casa real, explica que hagués de fugir perdues vegades d’aquesta ciutat. Va viure la seva infantesa a la ciutat macedònica de Pela amb el seu tutor, Pròxeno. L’any 367/366 a.C. ingressà en la Acadèmia de Plató, rebutjant l’escola del sofista i sòcrates. L’ingrés d’Aristòtil a l’Acadèmia platònica, provisionalment presidida pel matemàtic Eudoxos de Cnidos, coincideix amb l’època en la que Plató, que tenia ja llavors 60 anys, és, doncs, elmoment en què en el pensament platònic comença el període de crítica a la teoria de les idees. Aristòtil va romandre a l’Acadèmia 20 anys, fins a la mort de Plató.
Les obres que es coneixen d’Aristòtil pertanyents a aquests anys fan suposar un període de fidelitat inicial a les idees platòniques amb certa actitud de revisió de la teoria de les idees, poden anomenar-se obres exotèriques, o dedivulgació.
Conegut com «la ment», per la seva capacitat, i també com «el lector» per la seva afició a la lectura, era el membre més destacat de l’Acadèmia. Potser a causa de la frustració per aquest nomenament,  o bé per fugir del perill o potser convençut Aristòtil que la nova direcció no anava a mantenir l’esperit platònic, va deixar Atenes i  l’Acadèmia acompanyat de Xenòcrates, i es va dirigira Atarneo, on va ser acollit per Hermies, senyor d’aquella ciutat i amic de la seva família. Juntament amb Erast i Corisc i posteriorment també conjuntament amb Teofrast d’Èresos, funda a Assos una escola semblant a la d’Atenes, i roman en aquella regió del 347 al 345. Passa després a Mitilene, a l’illa de Lesbos, on funda una altra escola similar, i allà es dedica a estudis i observacions deciències naturals fins l'any 342, data en la qual Filip de Macedònia el va nomenar tutor del seu fill Alexandre, de 13 anys d’edat. Aristòtil, que donava gran importància a l’educació dels governants va acceptar l’encàrrec.
L'any 342 Aristòtil marxa a Pela, amb Pities, germana o neboda de Hermies, amb qui havia contret. Més tard, Aristòtil deixà la seva feina com preceptor, però obté d’Alexandre lareconstrucció d’Estagira.

Fundació del Liceu
Aristòtil torna a Atenes el 335, als 50 anys d’edat i 13 després d’haver sortit d’ella, i inicia la tercera fase de la seva vida fundant la seva pròpia escola, el Liceu, que no destinarà, com l’Acadèmia, a la investigació de la matemàtica i la dialèctica, sinó a unes investigacions de caràcter més ampli relacionades amb la ciència de la naturalesa,s’instal·la un pòrtic llarg d’un gimnàs públic es coneix a l’escola d’Aristòtil: el Liceu i el Perípat.
Va ser per un temps costum general entre els historiadors sostenir que l’Estagirita va redactar les seves obres més importants, el conjunt de les anomenades obres esotèriques.
A la mort d’Aristòtil, Teofrast d’Èresos, el seu deixeble preferit,  va ser el seu successor en la direcció delLiceu. Teofrast va dirigir el Liceu fins a 288/284, orientant les seves investigacions encara més cap a la naturalesa i el coneixement empíric. Amb la mort d’Aristòtil es va iniciar un successiu deteriorament del Liceu, que només va renéixer d’alguna manera amb Adrònic de Rodes.
El conjunt de les obres autèntiques d’Aristòtil sol dividir-se en grups que recorden la seva classificació de les ciències.L’Organon, que encara que no és ciència és un instrument per a totes elles, comprèn les Categories (estudi dels termes fonamentals), la Interpretació ,els Analítics primers i segons ,els Tòpics i les Refutacions sofístiques .
El segon grup el constitueixen els llibres sobre la naturalesa:  Física , Sobre el cel , Sobre la generació i la corrupció  i Meteorològic . S’inclou en aquest grup la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • Jeje
  • jeje

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS