jhdhjd

Páginas: 5 (1202 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2013

Psicologia i Cinema.
Treball ampliació.”L´experiment”


Alumne/a_____ data__

Nota:


TEMA 1 LA PSICOLOGIA COM A CIÈNCIA

La presó de Stanford: L'experiment del Dr Philip Zimbardo (Universitat de Stanford, Califòrnia, 1971)
"L'experiment va ser el meu intent per determinar què passa quan poses a gent bona en un lloc malvat: Triomfa la humanitat, o la forçade la situació pot acabar dominant fins al més bo de nosaltres? Els meus estudiants de Stanford, Craig Haney i Curt Banks, i jo vam crear un ambient carcerari molt realista, una "mala cistella" en la qual posem a 24 individus voluntaris seleccionats entre estudiants universitaris per a un experiment de dues setmanes. Les triem d'entre 75 voluntaris que van passar una bateria de tests psicològics.Tirant una moneda a l'aire, es decidia qui havia de fer el paper de pres i qui el de guarda. Naturalment, els presoners hi vivien dia i nit, i els guardes feien un torn de 8 hores. Al principi, no va passar res, però la segona matí els presoners es van revoltar, els guardes van frenar la revolta i després van crear mesures contra els "presoners perillosos". Des d'aquest moment, l'abús,l'agressió, i fins i tot el plaer sàdic en humiliar als presoners es va convertir en una norma. A les 36 hores, un presoner va tenir un col.lapse emocional i va haver de ser alliberat, i va tornar a passar a altres presoners en els següents quatre dies.
Nois bons i normals s'havien corromput pel poder del seu paper i pel suport institucional per exercir-que els diferenciava dels seus humils presoners. Esva provar que la "mala cistella" tenia un efecte tòxic en les nostres "pomes sanes". El nostre estudi de dues setmanes va haver de parar abans d'hora després de només sis dies perquè cada vegada estava més fora de control.
El cinquè dia de l'experiment, una estudiant recentment doctorada de Stanford, Christina Maslach, va veure com els guardes posaven bosses en els caps dels presoners i elsfeien desfilar amb les cames encadenades, com zombies, mentre els guardes els cridaven barbaritats. Maslach va sortir plorant. Havia començat a sortir amb ella, i em va cridar: «No estic segura voler tenir alguna cosa a veure amb tu si aquesta és la classe de persona que ets. És horrible el que estàs fent a aquests nois ». Aquesta doble bufetada a la cara va ser la catàlisi perquè m'adonés quel'estudi havia funcionat massa bé i que aquesta poderosa situació m'havia corromput també a mi. Parem l'estudi al dia següent. "
(Dr. Philip Zimbardo)
Tria entre una o les dues de les següents opcions:
1- Visualitza la pel.lícula:
OLIVER HISCHBIEGEL:
L'experiment.
Intèrprets: Moritz Bleibtreu, Christian Berkel, Oliver Sotrowski,
Maren Eggert i Polat Dal.
Alemanya, 2001.
Durada: 120 min.(Enllaç a la pel-lícula): http://www.youtube.com/watch?v=VOGyLLagHg4

2- Investiga sobre l'experiment del Dr Zimbardo:
http://www.prisonexp.org/espanol/



I contesta, si us plau, a les següents qüestions:
1. ¿Quins mètodes policials s'utilitzen durant les detencions i per què aquests procediments fan que les persones se sentin confuses, espantades i deshumanitzades?


2. Si haguessisestat un guarda, en quin tipus de guarda t'hauries convertit? Estàs segur?


3. ¿Què va impedir als "guardes bons" protestar o revocar les ordres dels guardes més durs o despietats?


4. Si haguessis estat un reclús, hauries estat capaç d'aguantar l'experiència? ¿Què hauries fet de forma diferent a la dels subjectes de l'experiment? Si et empresonessin en una presó "de veritat" durant cinc omés anys, ho podries suportar?



5. ¿Per què els nostres reclusos van intentar canviar el arbitrari sistema de la presó des de dins, seguint les regles, (per exemple establint un Comitè de queixes), en lloc d'intentar desmantellar o canviar amb ajuda externa?


6. ¿Quins factors van portar als reclusos a atribuir la brutalitat dels guardes al tarannà o caràcter d'aquests, en comptes de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS