jhhj

Páginas: 8 (1771 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2015
1. ANGLATERRA VICTORIANA
Al llarg del regnat de Victoria I (1837-1901) Gran Bretanya es va convertir en la potència més poderosa a nivell mundial, gràcies a:
La màxima expansió territorial.
La consolidació de la revolució industrial.
L’estabilitat institucional de la monarquia parlamentària.

CARACTERÍSTIQUES:
El desenvolupament econòmic
-El potencial econòmic de Gran Bretanya eraresultat de les revolucions agrícola i industrial, i evidentment de l’expansió imperialista que estava unida al comerç i les finances.
-Entre 1875 i 1895 l’economia es va veure afectada per una prolongada crisi econòmica, especialment agrícola.
-Durant el S. XIX, l’economia britànica va tindre la competència d’altres països com Alemanya i els Estats Units, encara que es va mantindre com el principalcentre financer.
Reformes polítiques
-Anglaterra tenia una monarquia parlamentaria que no es va veure afectada per les onades revolucionàries liberals.
-Durant l’etapa victoriana es va desenvolupar un règim més democràtic gràcies al impuls del primer ministre Disraeli (conservador) que va ampliar el dret al sufragi, encara que continuava estant lligat a la propietat, i també a Gladstone(liberal). El conjunt de reformes es coneix com Reform Acts.
-El sistema polític estava basat en dos partits polítics; els tories (conservadors) i el whigs (liberals). Al final del segle els whigs es van manifestar incapaços d’assumir la representació de les necessitats de la classe obrera i van ser substituits pel Partit Laborista (1893).
*Les prinicipals reformes es van dur a terme durant el governdel primer ministre whig Gladstone (a partir de 1867):
-Refomes religioses. Va impulsar a la separació entre l’estat i l’església anglicana.
-Va crear una nova escola amb llibertat confessional i va aconseguir les taxes d’analfabetisme més baixes del món.
-Refomes polítiques: nova llei sindical, ampliació del sufragi (dret electoral), reforma de la justicia,…
LA QÜESTIÓ IRLANDESA
-Irlandaestava vinculada a Anglaterra des de l’Edat Mitjana però mantenia un règim independent fins a 1800 quan es va aprovar l’Act of Union per la que quedaven unides.
-Des del principi es va desenvolupar un moviment de resistència agreujat amb la crisi económica va expulsar a miliers d’arrendataris irlandesos de terres propietat dels terratinents anglesos (Irish Potato Famine o Fam Irlandesa de laCreïlla).
-Els malestar va estar organitzat per Charles S. Parnell amb una espiral de violència: el pacte de Kilmainham (1882) entre els irlandesos i els britànics amb la mediació del Papa León XIII.
-Des de 1885 els irlandesos van estar representats al Parlament britànic pel Partit Parlamentari irlandés creat en 1882 per Parnell.
-Gladstone va presentar la Home Rule en 1886 que era un projecte queconvertia a Irlanda en un territori autònom. El projecte no es va aprovar fins 1902.
-El problema irlandés va continuar fins a la insurrecció de Dublín de 1916 que va tindre com a resultat la partició d’Irlanda (1920) en dos parts: la Irlanda independent i l’Ulster.

FRANÇA DEL II IMPERI A LA III REPÚBLICA
Després de la revolució de 1848, França es va convertir en una gran potència econòmicai colonial, alhora que evolucionava d’un règim monàrquic a un altre republicà. Evolució cronològica:

EL II IMPERI
L'IMPERI AUTORITARI
-Origen: el II imperi el va crear Lluis Napoleó III Bonaparte (nebot de l’anterior Napoleó) quan va accedir a la presidència de la república després de l’onada revolucionària de 1848.
-En 1851 va modificar la constitució de tal manera que tots els poderrecaien en la seua persona: el poder executiu, el poder per declarar la guerra, la potestad legislativa i nomenava els ministres.
-En 1852 va proclamar el II Imperi que es caracteritza pel bonapartisme (política adoptada per Napoleó III, que entenia el poder com a autoritari, tot i que per delegació popular) en la que la legitimitat procedia del poble:
-Els ministres eren executors de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • jhhj
  • JHHJ
  • jhhj
  • jhhj
  • Jhhj
  • Jhhj
  • Jhhj
  • Jhhj

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS