jiijji

Páginas: 9 (2094 palabras) Publicado: 27 de noviembre de 2014
Oratori de Nadal- Examen Música.

Guia d'orquestra: Un seguiment de tallat de les obres del concert setmanal de l'orquestra simfònica de barcelona i nacional de catalunya. Guina d'orquestra la temporada del concert de la OBC desde els primers faristols. Amb Raimón Colome i Victor Solé.
Benvinguts a guia d'orquestra el programa que comenta la temporada de l'orquestra simfonica de barcelona inacional de catalunya
El programa del concert que ofereix l'OBC sota la direccio Salva Domas que ofereix el auditori aquest divendres, dissabte diumenge i també dimarts. esta format per les tres primeres cantates de l'oratori de nadal de Johann Sebastian Bach acompanyen a l'orquestra en aquesta ocació la soprano "Cristina Ivolf ", la segona soprano "Katrina Carneus", el tenor "CristianPegardiego" i el baix "Nathan Berg" i també el cor Lider Camara.
Recordem que a Catalunya musica ofereix la transmissió en directe del concert de diumenge a partir de les 11 del matí. Ens acompanya un dia més en Victor Solé professor d'armonia del concervatori del liceu.
VS: Professor benvingut a la guia d'orquestra
RC: Moltes gracies
VS:Avui només tenim una obra al programa més ben dit mitja obra ehRC: Si perque l'oratori de nadal esta format per sis cantates i en el concert d'aquesta setmana en sentirem la primera part, es a dir, les tres primeres cantates que formen aquesta obra.
VS: Cantates, oratoris.. Ens pots explicar una mica com funciona tot això?
RC: Em.. Si
VS: Que es un oratori quina relació te amb una cantata
RC: Si aviam comencem per la cantata, la cantata es un genereque va neixer a italia a principis del segle 17 i el nom ve de la contraposisio amb sonata, és a dir, una sonata era una peça que es tocaba només amb instruments i una cantata era una peça que es cantava. Simplificant molt les coses podem dir que una cantata es com una opera breu que no es representa no te per tant accio teatral. Segons el tema del que explica la cantata, les cantates es solenclassificar en sacres i profanes
VS: De misa per dir-ho aixi de funció religiosa
RC: Si o amb una tematica quotidiana de molts arguments. El mateix Bach te diverses cantates profanes com la famosa cantata del cafè i moltíssimes cantates sacres que es cantaven a final de la missa. DE fet les cantates que formen l’oratori de nadal es van fer per ser cantades cadascuna d’elles en una de les mises dela festivitat de nadal.
VS: o sigui que es cantaven en 6 dies diferents, hi havien sis cantates per tant això vol dir que Bach les va fer com obres independents, suposo no?
RC: Avia’m si i no, son obres independents les sis cantates en el sentit de que es van estrenar per dir-ho així en dies diferents però alhora formen part d’una mateixa unitat perquè el mateix Bach els va donar conjuntament elnom d’oratori i les va planificar de manera que es poguessin interpreta totes 6 de cop o en grups de 3 com és el cas del concert que avui estem comentant.
VS: i aleshores com definim oratori
RC: un oratori es com una opera però amb dues diferencies essencials: la historia que s’explica es sacra i a més no es representa o sigui que una cantata i un oratori es poden confondre però en general podemdir que els oratoris són més llargs i expliquen una historia més elaborada, més comentada, més desenvolupada que les cantates
VS: dius que un oratori es com una opera excepte en la temàtica del l’argument i que no es representa i vols dir que la música es igual
RC: si s’assemblen molt un oratori i una opera tenen les mateixes parts des de el punt de visa musical, els mateixos tipus i sonsentre veus i instruments. Fixat que si un dia poses Catalunya musica i sents una soprano cantant una ària acompanyada de l’orquestra no coneixes l’obra i no entens el text no saps que estan dient es molt difícil saber si es tracta d’un opera o d’un oratori.
VS: Per tant dedueixo que les aries estan tant els oratoris com a les operes
RC: si hi han aries i duets que son aries per dos cantants,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS