jijinubtryvftrvry

Páginas: 3 (727 palabras) Publicado: 11 de diciembre de 2014
Despotisme il·lustrat
El Despotisme il·lustrat és la forma de govern característica a l'Europa del segle XVIII i que hom podria resumir amb el lema de "tot per al poble, però sense el poble". L'EdatMitjana va suposar per a Europa un gran avenç pel que fa a la creació d'organismes de participació que van rebre un nom concret depenent del país, el Parlament a Anglaterra, les Dietes a Alemanya,els Consells a França i les Corts a la Corona d'Aragó. Posteriorment però, alguns reis van anar retirant el poder que havien rebut aquestes institucions i algunes d'elles van esdevenir meramentnominals.

El segle XVII havia vist la consolidació del concepte de Monarquia absoluta de dret diví, segons el qual el monarca acumula en la seva figura els tres poders i esdevé el governant absolut d'unpaís on només ha de retre comptes de les seves decisions davant Déu l'únic que pot jutjar-lo. El monarca que millor exemplifica aquest concepte de la monarquia absoluta és Lluís XVI de França, però noés l'únic.

Al segle XVII arriba la Il·lustració, amb unes idees filosòfiques no compatibles amb l'absolutisme del moment. La societat del segle XVII vivia en unes condicions pèsimes comparades ambles vides sumptuoses que es vivia als palaus. Amb l'aparició i desenvolupament de les idees de racionalització i progrés de la Il·lustració durant el segle XVIII, la societat comença a demanar canvisals seus monarques. La raó s'imposava per sobre de les creences religioses i ja no acceptaven que el rei fos el governant "per la gràcia de Déu". El que més endavant portarà a la Revolució Francesal'any 1789, serà aquest inconformisme derivat de l'excesiu poder que acumulaven els reis envers la manca de poder del seu poble. Alguns reis, alertats dels que podria suposar ignorar aquestes peticions,iniciàren una sèrie de reformes per fer creure que s'estava accedint a les peticions, però realment no fou així. Aquests suposats canvis es coneixen pel nom de "Despotisme il·lustrat", representat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS