jkrew

Páginas: 6 (1332 palabras) Publicado: 21 de enero de 2015
Neoclassicisme i Romanticisme
Referents històrics: La revolucio francesa I la Industrial engegen els processos de transformació política, económica i social que es van desenvolupar al s.XIX. La difusio dels ideals revolucionaris es van traduir a la fi de l'absolutisme monarquic. La clase burguesa es consolidà i la industrialitzacio van provocar l'augment dels transports i l'aparicio de novesformes d'energia. La población va patir un gran creixement com a resultat de diversos factor(retrocès mortalitat, millora higiene i medicina, millora dieta..)
Localització i evolucio artística: Roma i París, es poden considerar nuclis. Roma fou el focus de recerca dels principis neoclassicisme. Paris va tenir importancia relativa al neoclassicisme. Aquest corrent es desenvolupà paralelament a laIl·lustració i coexistí amb la fi del Rococó. A Francça el Romanticisme es va comencà a utilizar referirse a la pinura i per oposarlo a pintura neoclasicista.
Neoclassicisme: Característiques generals: sorgí al s.XIX amb valor pejoratiu i s'utilitzà per designar una etapa "d'imitacio" dels models de Grecia i Roma (art Intel·lectualista, academicista i impersonal). L'interés per l'art grecoromà esva estendre a Europa i va tenir l'expressió més notable en la creacio de l'estil neoclassic. El neoclassicisme fou una reacció contra els excessos del Barroc i el Rococó, volia abandonar la imaginacio i sotmetre l'art a la raó (recerca d'equilibri i l'harmonia ideal classiques). Per tant, es construeix en base als models grecs (mes superiors i purs i menys representatius de la realitat). Tambés'ha d'entendre com l'adaptació del mon classic al mon del s.XIX. Volia ser un art modern i compormes amb la problemática del seu temps. Presentava necessitat d'ajustar-se a normes de les academies. Rebutja el decorativisme del rococó.
Retorn als models arquitectonics de l'antiguitat classica: Rebutjava ornamentacions superflues i cercava versions dels models grecs, etruscos, romans i egipcis. Elspilars van ser substituits per les columnas. Els murs es van deixar llisos o decoració senzilla. Es va accentura el tipus d'edifici del rococó: desaparicio de l'arquitectura religiosa i construccio d'edificis publics i urbans. Napoleo va tenir importancia en tant que va potenciar l'arquitectura civil.
Idealització de l'escultura neoclàssica: El pas de l'escultura barroca a neoclassica suposacanvis formal, el dinamisme queda substituit per l'equilibri i la proporcionalitat. Per tant, era una escultura més harmoniosa, basada en models de l'antiguitat classica. Podem dir que l'enlluernament dels models classics va ser tan gran que es copiaven, perque la seva perfecció es consideraba insuperable. Tematica mitológica present. Els temes religiosos son idealitzats, llunyans de les formesbarroques. Els materials habituals son el marbre, el bronze. Els generes comuns eres el retrat, el monument public i funerari.
Pintura neoclassica: Inspirada en l'ordre i l'equilibri de l'antiguitat. Tres caracteristiques:
·Aplicació de la perspectiva lineal, personatges en pla unic
·Predomini del dibuix: sobre el colos. Us de colors purs per precisió de contorns.
·Predilecció de tematica classica:figures nues I continguts ideologics heroics I moralitzadors.
La pintura volia traslladar la coherència compositiva racional a la situació revolucionaria, es reflecteix en els temes: clàssics, històrics i mitològics. Referencies constants a la llibertat i als sentiments que donen pas al romanticisme.
Romanticisme: característiques generals: Expressa sentimentalitat, generositat i idealisme. Elromanticisme sorgeix com un estil artístic però tambçe com a actitud vital que afecta l'art, la literatura i la musica. Les arrels ideològiques s'enfonsen en els pensadors del s.XVIII. Aquest art neix en contraposició al càlcul i l'harmonia de les normes neoclàssiques. Es proposa ordre ideològic basat en l'exaltació vitalista i la necessitat d'abarcar nous camps(conflictes bèl·lics, exotisme...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS